BORBA S INFLACIJOM / Plenković otkrio kada će predstaviti novi paket mjera: 'Pomoći ćemo najugroženijima i omogućiti građanima zadržavanje standarda'

Bilo je govora i o inflaciji, a HDZ-ovci su se sastali i s guvernerom HNB-a

4.9.2023.
19:57
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na Predsjedništvu HDZ-a, a kazao je da će idući četvrtak predstaviti sveobuhvatan paket mjera pomoći najugroženijima i omogućiti građanima zadržavanje standarda, prenosi N1.

Bilo je govora i o inflaciji, a HDZ-ovci su se sastali i s guvernerom HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas je prosječna plaća 1150 eura u Hrvatskoj, a prije 7 godina 749 eura, to je 400 eura više”, istaknuo je premijer. Dotaknuo se i onih koji su neopravdano podizali cijene pa kazao da su oni "iskoristili krizu, kontekst povoljnijih cijena energenata, nisu dobro postupili".

Važno je da mjere pomognu najugroženijima, dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je riječ i o školarcima

“Protiv inflacije se možemo boriti mjerama monetarne politike, povećanjem kamatnih stopa, ili fiskalne politike, što radi Vlada, a to je porez. Tako smo prošle godine uveli dodatni porez na dobit i uprihodili oko 235 milijuna eura. To država može redistribuirati onima kojima je potrebno, recimo umirovljenicima”, kazao je Andrej Plenković. Oni koji formiraju cijene, dodao je, moraju voditi računa i o maržama, troškovima i drugome.

Što se tiče Banožića i Filipovića, premijer je rekao da će mediji biti prvi koji će saznati kada će ih smijeniti, a to će biti, otkrio je, "kad mi hoćemo, a ne kad drugi hoće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSEBNO ISKUSTVO /

U helikopteru HV-a rođena je beba unatoč izazovnim uvjetima. 'Kada je zaplakala, svi smo bili sretni i uzbuđeni'

Image
POSEBNO ISKUSTVO /

U helikopteru HV-a rođena je beba unatoč izazovnim uvjetima. 'Kada je zaplakala, svi smo bili sretni i uzbuđeni'

Jedna od važnijih tema na Predsjedništvu HDZ-a bio je i početak školske godine. Premijer Plenković otkrio je da je i njegova kćer krenula u školu.

"Ovo je godina u kojoj naši đaci idu svjesni da imaju besplatan obrok, prijevoz i udžbenike, to su ogromna postignuća. Idućih godina ćemo imati takva ulaganja da ćemo imati jednosmjensku nastavu. To znači više učenja, više boravka u školi, više znanja, više konkurentnosti", otkrio je. Sve to je korak dalje do kvalitetnijeg obrazovnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Je li tome pridonio predsjednik? Ne sjećam se.'

Dotaknuo se i teme veleposlanika pa kazao da postoje dvije ključne stvari, a prva je da su oni na vrijeme htjeli pravodobnu rotaciju veleposlanika. U jesen 2020. ne prijedlog MVEP-a sastavljena je i potencijala lista, dodao je premijer.

"Predsjedniku nisu uručena napisana rješenja da samo potpiše, ali on je to odbio i rekao da neće listu nego fifty-fifty. Pravilo fifty-fifty ne postoji niti je to dogovor. To bi značilo kao da imate dvije diplomacije. Razgovarati o kandidati i pregovarati se podrazumijevalo s naše strane, ali oni su dobili. Nije Vladi stalo do toga da se ništa ne mijenja", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj komentatora, otkrio je premijer, kažu da se predsjednik i Vlada moraju dogovoriti oko vanjske politike. S predsjednikom Zoranom Milanovićem otvario je dublju integraciju, dodao je.

"Je li tome pridonio predsjednik? Ne sjećam se. Jesmo li osigurali Hrvatskoj za razvoj 25 milijardi eura za ovo desteljeće? Jesmo. Jeli pridonio predsjednik? Ne sjećam se. Jesmo li ostvarili velik korak naprijed u odnosu sa SAD-om? Jesmo. Ne sjećam se da je predsjednik pridonio", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino pitanje oko kojega su se dogovrili je oko šefa SOA-e

"BiH – ključno pitanje za nas. Mi želimo osnažiti Hrvate kao ravnopravan narod, a on to radi tako da vrijeđa druge narode u BiH i čini štetu. On njemačkog političara naziva svinjarom. Sjećate se teze o Finskoj i Švedskoj ako uđu u NATO? A najvažnija tema – Putinova agresija – mi imamo politiku potpore, a on ima politiku ruskog narativa. I sad pitam one koji kažu da se dogovorimo, kako ćemo se dogovoriti ako oko temeljnih pitanja imamo njegovo ignorantsko ponašanje?", rekao je Plenković.

Uvjereni su, dodao je premijer, da je njihova politika ispravna. Jedino pitanje oko kojega su se dogovrili je oko šefa SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šef SOA-e je bilo jedino pitanje u kojem postoji direktan supopis predsjednika Vlade i Republike. Ostala imenovanja u kojima je bio problem u okviru HV-a ni za vrijeme Milanovića ni ranije nije bilo predmet dogovra na razini Vlade jer je riječ o časnicima HV-a koji su profesionalci. Nisam se petljao prije, nisam ni sad", zaključio je premijer Andrej Plenković.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo