porezna reforma / Plenković: 'Naći ćemo rješenje da poduzetnici budu zadovoljni'

Image
Foto: RTL

'Mislimo da se svaka odgovorna država mora obračunati s poreznom evazijom koja ruši temelje poštenog poslovanja'

22.8.2018.
19:36
RTL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u Varaždinu je odgovarao na novinarska pitanja vezana uz aktualnu situaciju u Hrvatskoj. Premijer je o problemu brodogradilišta kazao da je Vlada dala jamstvo u iznosu od preko 700 milijuna kuna koje je omogućilo Uljaniku i 3. maju da funkcioniraju svo ovo razdoblje. 

"Važno je da naši nadležni ministri i nadležene institucije gledaju kako pomoći a da bude u skladu sa zakonom i obveznim propisima kada je riječ o državnim potporama. Tražimo rješenje koje je realno", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je i da CERP nije opcija te da postoje i druge varijante. "Moram podjsetiti da je odgovornost za Uljanik na upravi Uljanika. Ono što se dalo prije nekoliko mjescei je bio snažan iskorak i vjerujem da radnici razumiju i znaju što je naša Vlada napravila ali i što su brojen druge hrvatske Vlade učinile u proteklih 30-ak godina za hrvatsku brodogradnju.

Imat ćemo sutra tijekom popodnevna sastanke s predstavnicima uprave. Očekujem razgovor od strane uprave sa odabranim strateškim partnerom. Sve što napravimo bit će zakonito", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na ministra Milana Kujundžića i situaciju u zdravstvu. "Što se tiče cijelog slučaja, ja bih volio kada bi u hrvatskoj javnosti postojalo minimalno povjerenje prema institucijama kao što je Zavod za sudsku medicinu. 

Žao nam je da je došlo do nagle smrti Mattea Ružića. Izrazili smo žaljenje i sućut obitelji. Čuli ste i od ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu i liječnice Petrovečki iz Zavoda za sudsku medicinu su razlozi zbog čega je do toga došlo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno mi je da nastavimo unaprijediti funkcioniranje hrvatskoga zdravstva, htine medicinske službe da bude kvalitetnija i brža i na usluzi građanima. Ministar Kujundžić radi svoj posao. Nije dobro da se ovakva tragedija od više oporbenih zastupnika koristi, po mom sudu, u neprimjerene politikanske svrhe. S tim se ne slažem", kazao je Plenković.

Na pitanje o poreznoj reformi koja je zbog zakona o doprinosima došla u fokus javnosti, Plenković je kazao kako je ona cijelovit proces koji traje od početka mandata njegove Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Efekt je preko 6 milijardi kuna rasterećenja i građana gospodarstvenika. Priča oko zakona o dooprinosima, riječ je tek o javnom savjetovanju. Apeliram na sve da prestanu govoriti kao da je Zakon donešen i propis izmijenjen. 

Saslušat ćemo sugestije i struke i gospodarstva, poduzetnika, mi smo Vlada koja podržava poduzetništvo, želi da se što veći broj ljudi znanjem, profesionalnim integritetom i hrabrošću upušta u poduzetničke pothvate. Nije cilj da ih se optereti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je da dolazi do zlouporabe sustava, a mislimo da se svaka odgovorna država mora obračunati s poreznom evazijom koja ruši temelje poštenog poslovanja, ali to ne znači da treba dodatno opteretiti one koji startaju posao. Naći ćemo rješenje da poduzetnici budu zadovoljni", kazao je premijer.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo