NIŠTA OD POSLOVIČNE OPUŠTENOSTI / Plenković nakon Predsjedništva djelovao umorno, ali našao snage odgovoriti Penavi: 'To zvuči kao da su naučili lekciju'

Istaknuo je i da poruka 'ako joj se toliko sviđa u Njemačkoj tamo i ode' , išla osobno Daliji Orešković, a ne svim građanima

17.4.2023.
17:36
VOYO logo

Sjednica šireg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, održana je u sjedištu stranke, a nakon sjednice novinarima se obraća Andrej Plenković.

"Prošli smo sve aktualne teme, zadovoljni smo s aktualnim prijepodnevom za koje smo uvjereni da smo pružili zadovoljavajuće odgovore i oporbi i poziciji", počeo je Plenković, ubrzanim tonom, pogledavajući na papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Komentirali smo i komentar agencije Fitch koja je potvrdila najveći rejting do sada, što govori da smo u reputacijskom smislu prema institucijama postupali dobro”, rekao je Plenković. “Ono što je dobro je i turizam koji su spomenuli, koji će utjecati na rast BDP-a. Važnim se čini što je Hrvatska nastavila rapidno smanjivati udio javnog duga u BDP-u.”, rekao je.

O porazu HDZ-a na izboru: 'Primilo smo na znanje'

Osvrnuo se i na poraze HDZ-a na četiri izvanredna izbora za gradska i općinska vijeća u Varaždinu,  Čabru, Kalima i Kukljicama. "Primili smo na znanje. Važno je napomenuti da ovdje nije bilo izbora za čelne ljude", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanja novinara, počeo je djelovati življe, iako i dalje nije bilo energičnosti, odrješitosti pa i doze bahatosti koja ga prati u tiskovnim konferencijama, osobito nakon neugodnijih pitanja.

Rekao je da su u tijeku pregovori o povećanju plaća sudaca te podsjetio da je njegova Vlada u prvom mandatu osjetno podigla sudske plaće. “Ne vidim nikakav razlog za štrajk sudaca”, rekao je, dodajući da “nismo još u fazi” da se on uključi u pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče inflacije, rekao je da očekuje daljnji osjetni pad. Na pitanje očekuje li sada val zahtjeva za povećanjem plaća obzirom na to da je izborna godina odgovara: “Za razlike od ranijih Vlada koje nisu dirale osnovice, mi smo svima podigli plaće. Podaci govore za sebe, više su nego jasni. A mi ćemo razgovarati sa svima”, rekao je Plenković.

'Nitko neće dignuti ruke da mu se ukine općina'

Dotaknuo se i novoizabranog zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše. "Zahvalili smo kardinalu Bozaniću na njegovoj službi i odličnoj suradnji te izrazili dobre želje Draženu Kutlešu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Odgovarajući na pitanje o smanjenju broja lokalnih i regionalnih jedinica, Plenković je rekao da je sasvim jasno da će "malo tko dići ruku i reći: Ukinite moju općinu." "Za sve ove koji priželjkuju da se ukinu županije, mi to nećemo napraviti, niti je to dio našeg programa", kaže Plenković.

Sutra se u Saboru se održava sastanak Klubova zastupnika na inicijativu SDP-a i Možemo, oni kažu da su pozvali i HDZ. "Ne znam, moram priznati da nisam ni znao za to, sumnjam, ali zašto bi se mi odazivali oporbi pa nismo mi tu da im se odazivamo", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To doživljavam kao naučenu lekciju'

Upitan da komentira izjavu predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave koji je rekao da ne može unaprijed reći da će odbiti suradnju s HDZ-om.

"Iskreno, mislim da se malo previše priča o izborima, za više su od godinu dana. Ne vidim zašto se priča, osim što je to svima najlakša tema, od političara do medija. Domovinski pokret ne samo da je unaprijed rekao da može s HDZ-om, ali ne i njegovim predsjednikom, sa mnom, nego su to ponavljali i u izbornoj noći kad su vidjeli da možemo i bez njih formirati većinu. Ovo mogu doživjeti jedino kao jednu vrstu naučenih lekcija da takvo političko ponašanje nije mudro. Što je sad posljedica, njih 16 se sad svelo na 5 zastupnika, a mi smo sedmu godinu na vlasti i čvrsta većina. Uveli smo Hrvatsku u Eurozonu, Schengen, a oni su samo lamentirali i grintali s kim ne bi. Očito su zaključili da to nije bilo mudro”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije to išlo građanima nego samo njoj'

Također je upitan o svome odgovoru saborskoj zastupnici Daliji Orešković na aktualnom prijepodnevu.

"Mene osobno optužuje za korupciju bez ikakvog argumenta, a onda sam joj ja sasvim pristojno neke stvari rekao", poručio je Plenković te dodao: "Nije to išlo svima. Išlo je samo njoj. Nisam to rekao hrvatskim građanima, nego saborskoj zastupnici koja je rekla da s HDZ-ovcim treba kao s nacistima nakon Drugog svjetskog rata", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo