ČELNIK MOSTA / Petrov: 'Činjenica je djeca nastaju i odrastaju u zajednici muškarca i žene'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novinari su ga pitali znači li to da je protiv toga da se udomljavanje djece omogući i istospolnim parovima

24.11.2018.
11:49
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Mosta Božo Petrov u subotu je u Splitu komentirao novi Zakon o udomljavanju, odnosno treba li udomljavanje biti dozvoljeno i istospolnim parovima.

"Činjenica je da u pravilu djeca i nastaju i odgajaju se i odrastaju u emocionalnoj i fizičkoj zajednici muškarca i žene. Mislim da Sabor u tom svjetlu treba donijeti odluke kad bude raspravljao i o udomiteljstvu i o posvajanju", rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali znači li to da je protiv toga da se udomljavanje djece omogući i istospolnim parovima.

"Mislim da sam prijašnjim odgovorom sve rekao, ali ako treba pojašnjenje... Trebate znati da je interes djece iznad apsolutno svakog drugog interesa. Mislim da je dovoljna stigmatizacija to što djeca na kraju budu kod zamjenskih roditelja. Još onda dodatno jer niti homoseksualni parovi nisu toliko prihvaćeni u društvu. Zamislite onda stigmatizaciju te djece. Da je tolika prihvaćenost u društvu, ne bi bilo potrebe za paradama", kazao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izjave Bože Petrova o udomljavanju, reagirao je Ivan Vrdoljak, šef HNS-ovaca.

"Ja želim da moja djeca žive u otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj, a ne Hrvatskoj mržnje, straha i ksenofobije. Svi naši zakoni moraju poštivati Ustav i pozitivne propise RH. Samo društvena jednakost i tolerancija može vući naprijed, a Božo Petrov i HRAST vraćaju nas u srednji vijek. Razumijem, ali ne odobravam Petrovu retoriku kojom tako žarko želi na najnižim strastima i stvaranju straha od ljudi koji su drugačiji od nas dobiti političke poene. Hrvatski građani se ne boje drugačijih, ne boje se manjina jer bi strah značio slabost i nedostatak samopoštovanja. Uvjeren sam da hrvatski građani prihvaćaju pravo biti drugačiji, a otvorena, tolerantna i napredna Hrvatska poštiva prava manjina po bilo kojoj osnovi", poručio je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat: "Za mene je potpuno prirodno da svako dijete ima oca i majku"

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u subotu da konačan oblik zakonskih odredbi o udomiteljstvu djece treba prepustiti dogovoru koalicijskih partnera, nakon što su ministrica Nada Murganić i koalicijski partner očitovali suprotstavljena stajališta u vezi s mogućnosti da se udomiteljstvo djece mogući istospolnim zajednicama.

 Zakon o udomiteljstvu skinut je prije nekoliko danas s dnevnog reda sjednice saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, što je zatražio HNS. Ministrica Murganić je vezano za to izjavila kako to ne znači da je zakon povučen i da se zastupnici očito imaju potrebu još konzultirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Pustit ćete nam da iskordiniramo priču još nekoliko dana, da mi u HDZ-u o tome zauzmemo konkretniji stav i damo priliku premijeru da s koalicijskim partnerima iskomunicira završnu varijantu zakona", rekao je danas novinarima ministar Horvat na zagrebačkom Zrinjevcu, gdje je u akciji "Kavica s građanima" Zagrebčane  informirao o njihovim potrošačkim pravima.

 "Ja sam istog mišljenja kao i kolegica Murganić, to je stav HDZ-a, ali kad imate nekoliko dionika u vlasti, u koaliciji za stolom, ne možete biti isključivi", rekao je na upite novinara Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

  U Hrvatskoj u kojoj tradicionalno pobjeđuju demokršćanske stranke, za mene je potpuno prirodno da svako dijete ima oca i majku, dodao je.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo