Petrina: Bageri i leševi na plažama tek su 'petardica'

Primoštenski načelnik Stipe Petrina obrušio se na središnju državnu vlast koja mu, kaže, 'minira' turističku sezonu.

11.7.2010.
13:51
VOYO logo

Kako piše Slobodna Dalmacija, općinska vlast u Primoštenu je za spomenutu odluku doznala slučajno, provjeravajući učestale pritužbe mještana i turista koji se žale na ponašanje vlasnika koćarica i nesnosan smrad ribljih iznutrica.

arti-201007040033006"Bageri i leševi na plažama tek su 'petardica'. Prave 'mine' postavljene su u jednoj od rijetkih turističkih destinacija na šibenskoj rivijeri koja iz godine u godinu bilježi kontinuirani rast noćenja. I ove godine u predsezoni smo zabilježili porast turističkog prometa od 21 posto. Taj podatak ministrima ne znači ništa. Oni tajno, bez konzultacija s lokalnom upravom donose protuzakonite odluke", tvrdi Petrina u priopćenju javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravilnik o uvjetima i načinu stavljanja u promet ribe precizira da iskrcajna mjesta moraju biti određena županijskim prostornim planovima, a Primošten to nije. Isti taj Pravilnik predviđa da iskrcajno mjesto mora, za kamione koji prevoze ribu, imati nesmetan prilaz s kopna. Primošten se ne uklapa ni u tu odredbu jer je kamionima već osam godina zabranjen promet kroz centar mjesta", objašnjava Petrina.No to nisu jedine 'mine' koje je država postavila primoštenskom turizmu.

"Osam mjeseci upozoravamo policiju da u ljetnim mjesecima regulira promet u Primoštenu i sankcionira prekršitelje. Iz sezone u sezonu odgovaraju da nemaju dovoljno ljudi. Cilj im je, očito, da se Primoštenu onemogući normalno funkcioniranje", uvjeren je Petrina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbizarniju i najnerazumniju odluku donijeli su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva, koji su naredili, kaže Petrina, da se iz primoštenske luke uklone bove za sidrenje.

"Jahte se sada sidre nekontrolirano, bez ikakvog reda i nikome ne plaćaju ništa. Općina je zbog toga izgubila pola milijuna kuna, a dobila more i priobalje puno smeća. Državne institucije svojim maloumnim podmetanjem nastoje nas vratiti tamo gdje su oni - nigdje! Pravi delinkventi koji 'miniraju' hrvatski turizam sjede u foteljama ministarstava. Pitanje je samo hoće li doći do smjene državne vlasti ili će zaista sve otići u zrak", kazao je bez dlake na jeziku primoštenski načelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Mladen Pavić kaže da prozvano ministarstvo nije djelovalo u tajnosti.

"Kad su se određivala iskrcajna mjesta za ribarske brodove do 15 metara i veće, Ministarstvo ništa nije poduzimalo na svoju ruku i u tajnosti, kako se sugerira u javnom priopćenju...Primošten je jedno od najvažnijih iskrcajnih mjesta za plivarice na kojemu ribari na najprimjereniji način mogu obaviti taj dio svog posla i osigurati daljnji transport ribe, stoga je određen za iskrcajno mjesto koje se kao takvo definira mimo Županijskog prostornog plana", istaknuo je Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo