Rad na crno? / Pelješki most grade Kinezi bez radnih dozvola!? Privedeni su pred sud, čekaju ih velike kazne

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema neslužbenim dojavama, riječ je o klasičnom primjeru rada na crno

6.7.2019.
16:20
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Inspekcija rada zatekla je deset kineskih državljana na gradilištu Pelješkog mosta bez valjanih radnih dozvola, zbog čega su privedeni sucu u Metkoviću i novčano kažnjeni. Sankcioniran je i njihov poslodavac, tvrtka China Road and Bridge Corporation koja izvodi radove na ovom infastrukturnom objektu od strateške važnosti  za Hrvatsku, prenosi Dubrovački vjesnik.

Prema  neslužbenim informacijama, riječ je o klasičnom primjeru rada na crno koji, posebno od početka turističke sezone, pojačano nadzire Državni inspektorat. Pod inspekcijski nadzor tako je, uz graditeljske objekte i trgovine, došlo i gradilište
Pelješkog mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Iz PU dubrovačko-neretvanske kazali su kako nije bilo privođenja radnika zatečenih u radu na crno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njima su oduzete putovnice kao mjera osiguranja te su upućeni na Prekršajni sud", izvijestila je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić.

Pod pojmom rada na crno se, podsjetimo, podrazumijeva nezakonito postupanje poslodavca koji s radnikom prije početka rada nije sklopio važeći ugovor, odnosno ako ga nije prijavio za obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike kazne

U prekršaju su i poslodavci i radnici. Upravo je zbog ovoga kažnjen i kineski poslodavac koji izvodi radove na Pelješkom mostu.

Prema Zakonu o strancima, za poslodavca kazna može iznositi od 50 do 100 tisuća kuna za svakog ilegalno zatečenog stranog državljanina bez valjane radne dozvole. Jednako tako, zatečeni stranac  može se kazniti novčanom kaznom od 7 do 10 tisuća kuna. Iz toga proizlazi da je kineska tvrtka koja gradi Pelješki most platila najmanje 500.000 kuna, piše Dubrovački vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike