Ovrhe provode i zbog duga od 200 kuna?!

Brojka od 15.000 novih računa koji su blokirani tijekom ljeta govori kako dnevno u Hrvatskoj pod ovrhom završi čak 167 građana, od čega su četvrtina umirovljenici.

2.9.2011.
11:45
VOYO logo

Od početka ljeta još je 15.000 građana zbog neplaćenih računa završilo pod ovrhom. Za toliko se, naime, od lipnja povećao broj blokiranih računa građana koji se nalaze pod ovrhom, s tadašnjih 150.000 na 165.000 blokiranih računa. Iz tih podataka proizlazi da je dnevno blokirano 167 računa.

Najmanje četvrtina blokiranih računa građana odnosi se na umirovljenike, koji su se ovih dana pobunili protiv prakse kojom se ovrha provodi i za iznose od par stotina kuna, a ovršni troškovi višestruko prelaze iznos neplaćenog dugovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog takve prakse mnogi umirovljenici ostaju bez osnovnih sredstava za život, a prema zakonu ovrha se ne smije provoditi nad primanjima po osnovi socijalne skrbi, naknadama za privremenu nezaposlenost, dječjim doplatkom, stipendijama, naknadama štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknadama zbog tjelesnoga oštećenja.

Ovršni se postupak ne bi smio provoditi ni nad iznosom manjim od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj, jer to služi za pokriće osnovnih životnih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovršnog postupka građani će kopati po smeću

No, hrvatski umirovljenici svjedoče suprotno jer s mirovinom od 1.700 kuna moraju platiti ovršne troškove koji prelaze 900 kuna, ne računajući dugovanje koje se ovrhom naplaćuje.

''Čekamo sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike da bismo ovaj problem postavili pred Vladu. U ovakvoj situaciji izvršna vlast mora razmotriti neprimjereno ponašanje odvjetničkih i javnobilježničkih ureda koji naplaćuju enormne iznose ovrhe'', rekao je Branko Cvetković, glavni tajnik Matice umirovljenika Hrvatske (MUH), za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je, smatraju u Matici, gdje telefoni zbog poziva dužnika i dalje zvone, neodrživa, jer će umirovljenici zbog 200-300 kuna duga zbog skupog ovršnog postupka na kraju morati kopati po smeću.

Vezani članci:

arti-201108290023006 arti-201108300770006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo