usuglasili se / Ovo se rijetko viđa: lijevi i desni složni što se tiče nabavke novih borbenih aviona - detalji skriveni od javnosti

Nije često - ali vladajući i oporba s istim mišljenjem barem kada su u pitanju borbeni avioni. Nakon što su ponude predstavljene saborskom odboru za obranu jednoglasno je prihvaćeno mišljenje stručne skupine

14.12.2017.
19:17
VOYO logo

Dva sata iza zatvorenih vrata. Najprije prezentacija, potom rasprava, a onda i lijevi i desni na istoj strani. 

"Jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga višenamjenskim borbenim avionom", Igor Dragovan (SDP), predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je to od tri koraka u odabiru borbenog aviona, nakon što je stručna skupina procijenila četiri pristigle ponude, no koja je najbolja ne žele otkriti prije odluke Vlade.

"Nakon te odluke Vlade izlazimo pred hrvatsku javnost prezentiramo sve četiri ponude, cijeli proces i kako se donijela odluka", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radom stručne skupine zadovoljna je i bivša ministrica obrane, koja pojašnjava analizu.

"Ne postoji niti preporuka, donositelj odluke morat će sagledati sve elemente sve pristigle ponude i na temelju njih donijetio konačnu odluku. Maksimum koji vam mogu reći je da je analiza pokazala da im neće biti teško donijeti odluku", Željka Antunović (SDP), bivša ministrica obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U medijima se već danima spekulira da su najizglednije izraelska i švedska ponuda, no da bi prevaga mogla ići u korist Izraelskog F-16.

"Sve elemente imamo sigurno da je možda najbolja od Izraela svaka ima prednosti i nedostatke vjerujem da su dobro poredali i sad je to državna doluka", poručio je general bojnik Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a i PZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz karakteristike aviona, presudan će svakako biti financijski dio ponude, ali i poslovno gospodarska suradnja.

"Investicije, partener koji će investirat u Hrvatsku da postupak nije samo trošak nego da je on prilika za veću zaposlenost za novu tehnologiju tehnička znanja koja su potrebna", dodao je ministar Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi borbeni zrakoplovi u Hrvatsku bi trebali stići 2020.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo