I to dvostruko / Ovo će biti prva godina kad će novac dobiven iz EU fondova biti veći od iznosa koji je Hrvatska uplatila

Svjetska banka podigla je svoja očekivanja rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 1,9 na 2,4 posto. Projekti vrijedni više od 640 milijuna kuna baš ovih dana kreću u realizaciju

5.10.2016.
18:42
VOYO logo

Svakog sata s trake tvrtke Elektroda Zagreb siđe tona novih elektroda i žica za zavarivanje. Ovdje u Zaprešiću imaju slatke brige, jer narudžbe su veće od proizvodnih kapaciteta. Većina odlazi u izvoz.

"Naša proizvodnja, odnosno prodaja raste po stopi između 10 i 20 posto godišnje", kaže Ante Krolo, savjetnik generalnog direktora tvrtke Elektroda Zagreb.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato kreću s ulaganjem. Kupnjom strojeva, rekonstrukcijom skladišta. Povećat će kapacitet, proširiti asortiman, zaposliti radnike. 

"Činjenica da na tim strojevima koje namjeravamo instalirati u skoroj budućnosti treba netko raditi, prema tome naša su vrata širom otvorena, natječaji su otvoreni", dodaje Krolo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 10 i pol milijuna kuna investicije gotovo tri će dobiti bespovratno iz fondova Europske unije jer javili su se i prošli na natječaju Ministarstva poduzetništva. Uz njih ugovor je potpisan za još 31 projekt. 

"Kreće izgradnja proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta, kreće izgradnja jednog hotela s 5 zvjezdica, negdje oko 160 milijuna kuna bespovratnih potpora, preko 600 milijuna kuna investicija", rekao je tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorit će se 500 radnih mjesta. U ovom trenutku u Ministarstvu poduzetništva otovoreno je poziva u vrijednosti dvije i pol milijarde kuna. Pripremaju se i novi. A HAMAG nudi financiranje. Odsad i putem zajmova za mikro, male i srednje poduzetnike.

"U iznosu do 25 tisuća eura za obrtna sredstva uz kamatu od 1,5 do 3,5 posto i ako nešto kupuju, malo imaju veću insvesticiju od 0,5 do 1,5 posto kamate do 50 tisuća eura", objasnio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam ja na početku mandata ili u predizborno vrijeme obećavao kamate, odnosno kredite po kamatnoj stopi od 0,5 posto, ja sam siguran da bi bilo jako puno nepovjerenja. E sad tom nepovjerenju više mjesta nema", poručio je tehnički ministar poduzetništva. 

Kolika je kamata ovisi i o indeksu razvijenosti županija, gradova i općina. A u ministarstvu regionalnog razvoja zaključili su - indeks se dosad nije dobro mjerio. Pa će radzvojiti ekonomske i demografske pokazatelje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se indeks raščlani na ovaj način, vidite da njih iznad u kategoriji iznad, drže demografske komponetne zbog toga što je u gradovima koncentracija stanovništva na manjem području, a da su im ekonomski pokazatelji jako loši i da itekako spadaju u potpomognuta područja i da su im potrebne poticajne mjere", objasnila je Marija Vučković, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

"Imat ćemo vrlo vjerojatno 50-ak novih općina i gradova koje spadaju pod potpomognuta područja", rekao je ministar regionalnoga razvoja Tomislav Tolušić.   
Neki od gradova koji će dobiti taj status su Županja i Čabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo