'tu smo zbog solidarnosti' / Ovim studenticama nisu blagoslovili šator niti im poslali pečenog odojka: najavile 'feštu' za petak u 16 sati!

Naša reporterka Mojmira Pajstorčić kazala je Šprajcu za RTL Direkt kako njihov šator po dobrom starom hrvatskom običaju nije blagoslovio kakav biskup, niti je itko studentima poslao pečenog odojka

2.6.2016.
22:47
VOYO logo

Nakon jučerašnjeg masovnog prosvjeda potpore kurikularnoj reformi, koji je samo u Zagrebu okupio 40.000 ljudi, borba za pravednije, dostupnije i kvalitetnije obrazovanje nastavljena je ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Image
braniteljice obrazovanja /

Studentice podigle šator kod Šustara: 'Mjesecima ne isplaćuju stipendije, ne javljaju se na telefone'

Image
braniteljice obrazovanja /

Studentice podigle šator kod Šustara: 'Mjesecima ne isplaćuju stipendije, ne javljaju se na telefone'

Naime, tamo su sinoć dvije studentice EspiTomičić i Dorotea Šušak podignule mali šator, a njihov se tihi prosvjed nastavlja i večeras. Postavile su transparente te prenoćile prosvjedujući zbog neisplate državnih stipendija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje smo u ime studenata koji su dobitnici Državne stipendije (za studente ugroženog ekonomskog stanja), a kojima isplata kasni više od dva mjeseca te nije određen nikakav rok kada će se dotično isplatiti. Ovdje smo i u ime borbe protiv korupcije u čitavom obrazovnom sustavu", napisale su na Facebooku pozivajući ljude da im se pridruže u njihovom protestnom performansu. 

U razgovoru za Vijesti.hr, studentice dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti istaknule su kako su satirično podignule šator te planiraju ostati ispred Ministarstva sve dok prvi čovjek resora Predrag Šustar ne dostavi novi draft pravilnika  o natječajima za stipendiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo da se natječaj raspiše u 10. mjesecu, na početku svake akademske godine, a da rezultati budu u siječnju, kada bi trebala krenuti i isplata. Kriteriji moraju biti jasniji, a sam natječaj transparentniji. Kriterij ne može biti da se studentu ili studentici odbijaju bodovi na natječaju jer radi studentski posao kako bi skrpali kraj s krajem", pojašnjava Espi koja je dobila stipendiju koju je tražila, no sada se dalje bori za ostale studente.

"Dosta nam je partikularnosti, ovdje smo kako bismo obranile opće obrazovni prostor. Prepoznajemo korupciju na svim razinama obrazovanja, stoga tražimo transparentnost prilikom raspisivanja i provedbe natječaja, kao i same dodjele stipendija", dodaje Dorotea, koja osim na ADU, studira i na Pravnom fakultetu. "Ja prva ovdje nisam stipendistica nego sam tu zbog solidarnosti", dodaje Dorotea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom današnjeg dana pridružila im se i Ana Sikavica koja je kazala da se sutra u 16 sati sprema prosvjed, s obzirom na to da se nitko iz Ministarstva nije očitovao oko njihovih zahtjeva te nitko nije pokrenuo dijalog s njima.

"Mi smo prijavili Gradu Zagrebu, na policijskoj upravi prosvjed sutra u 16 sati, odnosno feštu. Ako se u međuvremenu nitko ne odluči sjesti i razgovarati s nama, oko te jedne proceduralne stvari - izmjene natječaja oko dodjeljivanja državnih stipendija, želimo da se on pokrene u 10. mjesecu i da već u siječnju počnu s isplatama", kazala je studentica Ana za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša reporterka Mojmira Pajstorčić odgovorila je Šprajcu za RTL Direkt kako njihov šator po dobrom starom hrvatskom običaju nije blagoslovio kakav biskup, niti je itko studentima poslao pečenog odojka.  Na njihovom malom prosvjednu ne očekuje se čak ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo