Pozvani su ostati doma / Ove godine neće biti šušura za Splićanima najdraži dan u godini: 'Tužna sam. To je baš nezamislivo'

Baš na sam blagdan ponovno će, nakon petnaest godina, zazvoniti i stara zvona na zvoniku katedrale

28.4.2020.
21:30
VOYO logo

Bliži se blagdan Svetog Dujma - Splićanima najdraži dan u godini i Dan grada. No, šušura ove godine neće biti. Zbog mjera borbe protiv koronavirusa - nema ni tradicionalne procesije središtem grada, ni misnog slavlja na Rivi. 

Virus je usporio i radove na obnovi zvonika katedrale, ali evo i dobre vijesti -  Splićane će ipak na blagdan razveseliti zvuci starih zvona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine  to je izgledalo drukčije - rijeke ljudi u procesiji gradom i misa na Rivi. Slavili su Splićani svog zaštitnika i dan grada. Ove su godine pozvani ostati doma.

"Tužna sam, jesam, ja sam Splićanka, dijete ovoga grada. To mi je baš malo nezamislivo da će tako to biti", kaže Tatjana iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno da će bit tužno. Samo nije ni u redu na ovu situaciju, ako je ovo toliko ozbiljna situacija, da se to održi", misli Siniša.

Umjesto svečane proslave svetu misu iz katedrale vjernici će moći pratiti putem društvenih mreža i televizije. Iz nadbiskupije šalju umirujuće tonove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zazvonit će i stara zvona na katedrali

"Izostat će ove godine bogat program koji svatko od vas redovito priprema u čast našega zaštitnika. Međutim, budite sigurni kako neće izostati ljubav i zaštita svetoga Dujma za sve nas", rekao je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Baš na sam blagdan ponovno će, nakon petnaest godina, zazvoniti i stara zvona katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Split će ponovno imati priliku čuti povijesni zvuk koji je jednom nesretnom restauracijom, u jednom trenutku bio zamijenjem modernijim sustavom", rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić.

Vijest je to koja raduje Splićane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraćanje zvona dio je projekta restauracije zvonika koji je počeo prije dvije godine, a u sklopu kojeg je već saniran kamen što ga je nagrizlo vrijeme te je promijenjeno i stubište.

"S jednim, novijim, modernijim, nehrđajućim dakako stepenicama i vidikovcem zvonik će bit potpuno drukčiji. On će biti puno ugodniji, nazovimo to tako, za posjetioce koji se vole popeti na vrh i gledati panoramu Splita", kazao je Bužančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredit će se još vanjski dio zvonika koji bi u novom ruhu trebao osvanuti dogodine. 

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo