Otkupljuju ga za 5 kuna po kilogramu, a izvoze za 3 eura

7.11.2013.
13:57
VOYO logo

Sakupljeni žir se još uvijek otkupljuje za pet kuna bruto za kilogram kvalitetnog hrastovog ploda. Otkupljuje se samo kvalitetan žir, a onaj lošije kvalitete vraća se skupljačima jer nije za daljnju uporabu. Ovogodišnje potrebe Uprave šuma Vinkovci su 60 vagona, a do sada su prikupljena 52 vagona, piše Glas Slavonije.

Upravitelj Zlatko Cegledi za list je otkrio da su im se javili zainteresirani kupci iz Mađarske, a određene količine prvoklasnog žira izvezene su u Njemačku, i to po cijeni od tri eura za kilogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas.hr je htio provjeriti još neke informacije vezane uz izvoz žira u Njemačku, ali u Upravi šume Vinkovci nismo mogli dobiti baš nikoga tko je ovlašten razgovarati s novinarima. Rečeno je tek da gospođa tajnica 'nije fizički vezana uz svoje radno mjesto', a od upravitelja, koji također nije bio u uredu, nisu htjeli dati broj mobitela 'jer je to politika firme'.

Naknadno su nam iz Hrvatskih šuma pojasnili kako žir izvoze ako ga ostane viška od podsadnje u našim šumama, te kako su ove godine izvezli u Njemačku oko 600 kg žira. "Cijena 1 kilograma žira standardne kvalitete (bez vidljivih oštećenja ili bolesti i vlažnosti iznad 50%) iz uroda 2013. prodaje se po cijeni od 22,83 kn/kg; 38,06 kn/kg ili 68,50 kn/kg ovisno o kategoriji. Cijene se odnose na žir u rinfuzi izvagan, uskladišten i utovaren na vozilo kupca", naveli su iz Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o otkupnim cijenama za sakupljače žireva u proteklih pet godina, naveli su da je ove i lanjske godine otkupna cijena 5 kuna po kilogramu bruto, dok je pretprošle godine bila 6 kuna po kilogramu. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo