Veća stopa smrtnosti / Otkriven novi agresivni tip raka pluća: Za sada nije povezan s pušenjem

Image
Foto: shutterstock

Pacijenti sa suprakarcinoidima imaju veću stopu smrtnosti (33 posto kroz deset godina) u u sporedbi s pacijentima obiljelim od od drugih plućnih karcinoida gdje je preživljavanje 76 posto u tom istom periodu"

3.9.2019.
11:54
shutterstock
VOYO logo

Identificirani su novi podtipovi agresivnih plućnih karcionoida, rijetkog tipa plućnih tumora, čiji se uzrok u ovom trenutku ne povezuje s najčešćim faktorom rizika za rak općenito - pušenjem.

Znanstvenici Međunarodne agencije za istraživanje raka objavili su rezultat svojeg rada u priopćenju u kojem stoji da e novi agresivni podtipovi plućnih karcionoida, nazvani suprakarcinoidi, trenutačno ne čine povezanima s pušenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirurško liječenje

"Pacijenti sa suprakarcinoidima imaju veću stopu smrtnosti (33 posto kroz deset godina) u u sporedbi s pacijentima obiljelim od od drugih plućnih karcinoida gdje je preživljavanje 76 posto u tom istom periodu", stoji u priopćenju agencije, inače pod kapom Svjetske zdravstvene organizacije, a navode i da se incidencija ovih bolesti u svijetu povećava.

Njihovo istraživanje daljnji je pomak u identifikaciji pojedinih tumora i pronalasku njihovih molekularnih karakteristika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intenzivno se rade istraživanja tumorskog genoma, ali vrlo je malo tih rezultata dosad postalo klinički bitno. Otkrili smo gensku mutaciju, no to ne znači da imamo lijek za nju. To je sada jedna moderna onkologija gdje su očekivanja i vjerovanja da ćemo određivanjem tumorskog genoma moći potklasificirati sve tumore, naći podtipove i danas smo dosta skloni vjerovati da je svaki tumor drugačije genetske građe kao i svaki čovjek", objašnjava za Večernji list akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanova, dodajući da su karcinoidi pluća rijetki
tumori.

Kako objašnjava ovaj liječnik, karcionoidi pluća čine oko pet posto među tumorima pluća i za njih nema terapija ljekovima, te se liječe kirurški ako se otkriju na vrijeme. Što se tiče zasad upitne povezanosti ove vrste raka pluća s pušenjem, akademik pojašnjava da ni za jedan tumor "ne piše" da je mutaciju njegove stanice napravilo pušenje ili nešto drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karcinoidi su tumori koji obično rastu u velikim bronhima i broj mutacija sigurno povećava pušenje i to uopće nije upitno. Ne može se, dakle, iz toga izvući da pušenje nije štetno, nikako. I moramo biti svjesni da budući da su te promjene gena rijetke da kad nađemo neki lijek da je on obično za dva ili 15 posto bolesnika i slično, 
dakle da nije primjenjiv za sve oboljele. Uvijek moramo biti svjesni te činjenice – napominje Samaržija za Večernji  list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo