GOSTOVALA U RTL-U DANAS / Ostaju li bolnice i ljekarne bez lijekova? Percač za RTL: 'Kritični moment je već prošao. Tražimo 2,7 milijardi kn'

Problem državnog duga za lijekove postaje sve veći. Veledrogerije tvrde: svakoga dana 20 milijuna kuna više

11.3.2021.
19:05
VOYO logo

Problem državnog duga za lijekove postaje sve veći. Veledrogerije tvrde: svakoga dana 20 milijuna kuna više. 

Zato su i povećali broj bolnica kojima obustavljaju isporuku s 15 na 22 ili je isporuka lijekova smanjena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavi li se ovakvom dinamikom, uskoro će većina bolnica u Hrvatskoj biti u ovakvom uvjetovanom režimu isporuke prema kojemu dobivaju samo one lijekove koje mogu odmah platiti. 

U priopćenju veledrogerije ocjenjuju da situacija nikada nije bila gora jer je i HZZO prestao s plaćanjem prema ljekarnama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kritični moment je već prošao"

O tom problemu u RTL-u Danas govorila je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač

"Kritični moment je već prošao. Koordinacija veledrogerija cijele prošle godine i od osnutka upozorava Vladu na rast dugova bolnica kojemu se sad priključio i rast dugova od strane HZZO-a ljekarnama. Sada imamo dva fronta. Dugove bolnica i ljekarni. To je dovelo do rekordnog iznosa dugova od 6 milijardi kuna čime su mogućnosti veledrogerija iscrpljene", kazala je Percač te dodala da su zato veledrogerije pokrenule uvjetovanu isporuku lijekova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da iz Vlade nemaju nikakve povratne informacije kada bi mogli dobiti neki veći iznos novca za pokrivanje dugova. "Nemamo nikakve naznake za smanjivanje dugova. Ako se ovakva situacija nastavi, bit ćemo prisiljeni i pooštriti uvjetovanu isporuku i proširiti broj bolnica na koje se on odnosi", kazala je. 

"Rješenje je jedna hitna uplata. Tražili smo minimum dvije milijarde kuna za dugove bolnica i 700 milijuna kuna za dugove ljekarnama", kazala je i dodala da traže strukturnu reformu zdravstvenog sustava jer je ovo neodrživo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo