SLUČAJ AGROKOR / Optužnica tek početkom rujna? Todoriću i suradnicima mogli bi suditi građani, evo što to znači

Nalaz vještačenja u slučaju Agrokor konačno je gotov i stigao je na adresu Županijskog državnog odvjetništva

21.6.2019.
22:30
VOYO logo

Istraga protiv Ivice Todorića i glavnih Agrokorovih menadžera, jedan je i to ključni korak bliže kraju.

Od uhićenja tog, za Agrokor kobnog, 16. listopada pošlo je više od godine i pol, a u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu danas je stigao nalaz knjigovodstveno-financijskog vještačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne mogu u ovom trenutku govoriti o sadržaju samog nalaza naprosto zbog toga što smo u istrazi, a istraga je nejavna pa bi govoriti o sadžaju a bez da ga zna obrana jer ne vjerujem da su ga stigli pročitati, a ni tužitelji, bilo bi nekorektno", kaže Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jednom o najopširnijih nalaza do sada, na više od 500 stranica, koje je trebalo pokazati je li sve s čime DORH raspolaže točno. 

"Ono što je bitno, je da je to zadnji dokaz koji se čekao tijekom istrage", kaže Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvotni rok za završetak istrage bio je 20. svibnja, ali glavni državni odvjetnik objašnjava nam kako s obzirom na složenost predmeta vrijeme nije prioritet.

"Potrebno je razumno vrijeme da se nalaz prouči i utvrdi je li eventualno potrebno tražiti dopunu vještačkog nalaza ili je moguće donijeti meritornu državnoodvjetničku odluku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalaz vještaka dostavljen je i obrani. Odvjetnik Ante Todorića i dalje se nada kako optužnica neće ni biti podignuta.

"Sad su se stekli uvjeti za završetak istrage, nakon završetka istrage DORH ima rok od 60 dana u kojima mora ili podići optužnicu ili odustat od progona", kaže Olujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici Ivice Todorića, Piruške Canjuge, Mislava Galića još nisu uspjeli temeljito pregledati nalaze vještačenja, za čije je troškove Vlada odobrila 5 milijuna kuna.

"To zna odvjetništvo jer oni dobijaju račune za podmirenje troškova istrage, ali ono što znam je da bi taj novac trebao biti dovoljan za završetak istrage" kaže Jelenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijun je išao tvrtki Marka Rakara, koji je prvi radio na češljanju nepravilnosti, a ostatak je trebao podmiriti reviziju poljske podružnice tvrtke KPMG.

Od trenutka u kojem u registar upišu završetak istrage do podizanja optužnice mogu proći maksimalno 3 mjeseca. A konačni rezultat svi čekaju na slobodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicu nije realno očekivati prije kraja kolovoza

RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić pojasnila je koliko su Todorić i suradnici daleko od optužnice.

"Vještačenje prvo treba proučiti, uglaviti u cijelu istragu, a onda eventualno optužnicu. Realno je očekivati da do podizanja optužnice neće doći prije kraja kolovoza ili početka rujna", kazala je Ivanda Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Agrokor bio je jedan poprilično kompliciran predmet u kojem je dosta optuženih. Ispitano je više od 80 svjedoka, cijeli predmet ima više od 100 tisuća stranica. Ovaj predmet specifičan je bio po puno toga - obrani je prvi put dozvoljeno da prisustvuje ispitivanju svjedoka, prvi put je vještačenje ovakvog tipa bilo dano jednoj stranoj poljskoj firmi, prvi put je Vlada za predmet poput ovog dala 5 milijuna kuna i to u fazi dok su još bili izvidi. 

"Vidjet ćemo kada i protiv koga će biti podignuta optužnica. Zanimljivo je da bi Todoriću i ostalima mogli suditi građani. Naime, ovo nije uskočki predmet, nego predmet u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva, što znači da sude jedan sudac i dva suca porotnika. To onda znači dva obična građanina ili dva suca i troje sudaca porotnika, tj. običnih građana", pojasnila je Ivanda Rožić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo