ONI NJEMU STAN, ON NJIMA OBNOVU SAMOSTANA: / Franjevac progovorio o poslu s Goranom Marićem; 'Nisam ga pitao tko to radi'

Image
Foto: Pixsell

Iznos, kao i izvođača radova, zbog kojih je tvrtka Gorana Marića dobila stan, fra Željko Tolić nije otkrio

5.7.2019.
7:43
Pixsell
VOYO logo

Fra Željko Tolić, bivši čelnik Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita, otkrio je detalje afere sa stanom u Zvonimirovoj ulici u koju su umiješani i franjevci i ministar državne imovine Goran Marić. Kaže kako je motiv cijele zamjene bio plemenit.

"Ne znam tko su bili radnici, a ni koja je firma to radila, je li to radio Goran Marić osobno ili je nekoga angažirao, ili su to radili njegovi prijatelji. Dogovor je bio da će Marić osigurati obnovu fasade i dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu, kako bi se otvorio studentski dom sa devet soba i kuhinjom, a Provincija je njemu dodijelila uništeni, devastirani i posve neupotrebljiv stan u Zvonimirovoj ulici uz financijsku nadoknadu", rekao je fra Tolić Jutarnjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je, kako je otkrio Index, sporni stan u Zvonimirovoj prodao 2011. godine za 930.000 kuna tvrtki Scientia d.o.o. u kojoj je tada odgovorna bila njegova supruga. Oboje su, prema pisanju medija, potpisali kupoprodajni ugovor. Franjevački svećenik tvrdi da ne zna koliko je stajala obnova samostana, ni tko je izvođač radova.

Goran Marić je u trenutku dogovora s franjevcem Tolićem bio saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Odbora za financiranje i državni proračun. Dogovor je, dakle, bio takav da Marić osigura obnovu dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu kako bi se otvorio Studentski dom, a franjevci su tvrtki njegove supruge Marijane prodali stan u Zvonimirovoj ulici u centru Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR GORAN MARIĆ ŠPRAJCU ODGOVARAO NA OPTUŽBE: /

'Otkad sam u politici, ništa nisam stekao'

Image
MINISTAR GORAN MARIĆ ŠPRAJCU ODGOVARAO NA OPTUŽBE: /

'Otkad sam u politici, ništa nisam stekao'

Ništa ne zna

"Ne znam tko je to radio. Žao mi je što se sada jedna plemenita ideja na taj način podcjenjuje. Pretpostavljam da to nije financirala ni država, ni grad, a ni općina, ali nisam ga to ni pitao, nisam pitao ni koja tvrtka to radi, a ni koji ljudi. Vodio sam se humanitarnom idejom da osiguramo smještaj za siromašne studente", tvrdi fra Tolić.

Na pitanje je li radove možda vodio brat ministra Marića koji se bavio građevinom, kaže da ne zna: "Ja bih tek povremeno došao, vidio kako radovi napreduju. Počelo je to negdje 2009. godine, a trajalo je do 2011. godine", govori franjevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijateljske i rodbinske veze

Zanimljivo je da fra Tolić nije upitao Marića na koji će način osigurati novac za obnovu. Štoviše, kaže da nije pitao niti koliko će koštati radovi: "Ja u ničiji džep nikad nisam gledao, ne pitam ljude što-kako, načelno pristupam svakom čovjeku kao časnom i moralnom, a kakav je on ne znam niti idem ispod ili iznad elementarne pristojnosti", kaže fra Tolić i dodaje kako ne poznaje poduzetnika Zvonka Šarića, koji je preuzeo tvrtku Scientia i vlasništvo nad stanom u Zvonimirovoj te ga potom prodao tvrtki Šted-Invest u kojoj je ministar Marić nekad bio direktor, a u čijem stanu danas živi ministrov sin, navodno u podstanarstvu.

Ne zna se koja je tvrtka izvodila radove na obnovi studentskog doma, no poznato je da se Zvonko Šarić bavi građevinom, a neke od tvrtki koje su bile registrirane za tu djelatnost su H.B. inženjering i Maxmar, koji je 2015. godine ugašen, a gdje su na pozicijama bili Zvonko i Stjepan Šarić, pa i Ante Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Marićeva sina, odvjetnika Antu Marića, u zemljišnim knjigama glasi i kuća od 67 kvadrata u Remetama, koja je izostavljena iz svih imovinskih kartica ministra Marića iako je bila u vlasništvu njegove supruge do 2013. godine, kada je prebačena na Antu.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo