OIB / mu je natovario dug od 6,5 milijuna kuna

Slavko Jozić, medicinski tehničar iz Zagreba, postao je za poreznike vlasnikom prezadužene tvrtke Abduco građevinarstvo koja državi duguje 6,5 milijuna kuna.

8.6.2010.
18:43
VOYO logo

Pri sastavljanju i ovjeri kod javnog bilježnika dokumenta potrebnih za upis u sudski registar kao Jozićev osobni dokument navedena putovnica serijskog broja 01313054, čiju je krađu prijavio u prosincu 2007. godine. Trgovački sud je izdao rješenje u kojem se uz njegove podatke, kao odgovorne osobe tvrtke, navodi broj valjane osobne iskaznice.

Kako je Večernjem listu objasnio referent, za grešku je kriv OIB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Automatizam. Unijeli smo njegov OIB, a on je "povukao" broj osobne. Odmah ćemo to ispraviti", objasnio je referent. A taj automatizam mogao je Jozića koštati 6,5 milijuna kuna, koliko Abduco građevinarstvo duguje državi.

Iako je Jozić potvrdio da s prijašnjim vlasnikom tvrtke Darijem Horvatom iz Đurmanca nije sklopio nikakav ugovor, policija je otvorila slučaj. Na zahtjev MUP-a, zbog sumnjivih transakcija Ministarstvo financija je pak pokrenulo nadzor, jer su se "u Abduco građevinarstvu rukovodili povjerenjem u podatke iz javnih knjiga, gdje je Jozić vlasnikom upisan na osnovi valjanog, a ne ukradenog dokumenta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su u Ministarstvu čuli da je greška nastala zbog automatizma koji se dogodio na sudu, odgovorili su da u vrijeme nadzorom obuhvaćenog razdoblja poslovanja Slavko Jozić nije bio odgovorna osoba niti vlasnik trgovačkog društva te da protiv njega ni inače ne bile poduzete mjere kojima se sankcioniraju nezakonitosti u poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo