Roditelji u borbi / Ograničena im terapija: obitelji mladih koji su teško stradali u prometnoj nesreći idu u pravnu borbu

'Ne želim nju gledati kako iz kolica završava u krevetu. Vjerujem da svi ostali ne žele gledati svoju djecu koja su na nogama da završe u kolicima', ističe majka Željka Gržević

6.11.2017.
19:24
VOYO logo

Jedanaestero mladih ljudi koji su teško stradali u prometnoj nesreći već godinama idu na fizikalne terapije u Krapinske Toplice. Za neke od njih rehabilitacija je završena, ali roditelji ne odustaju. Tvrde: pomaci se vide, moraju nastaviti s terapijom. Angažirali su i odvjetnika koji sumnja da bi broj onih kojima se terapija ograničava mogao biti dvostruko veći.

Povezuje ih ista sudbina: stradali su u prometnoj nesreći. Godinama su na fizikalnoj terapiji u Krapinskim toplicama, a za neke od njih već je završena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim nju gledati kako iz kolica završava u krevetu. Vjerujem da svi ostali ne žele gledati svoju djecu koja su na nogama da završe u kolicima. Mi se nismo pobunili, mi se borimo za prava naše djece", ističe majka Željka Gržević.

Roditelji te djece prodali su sve što imaju i preselili se u blizinu bolnice. Bilo kakav pomak nakon fizikalne terapije daje im nadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj Marko je prohodao i njemu treba pružiti ruku da to dijete stane na noge i da ide dalje u život, a ne da se dešava svima nama ovo što se dešava", kazala nam je majka Biserka Jelić.

Tedi je u kolicama 11 godina, no još se ne zna je li rehabilitacija za njega završena. Znat će idući tjedan na pregledu. Prve prognoze nakon nesreće bile su crne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prognoza kao svima njima, biljka do kraja života, vegetirati, glup idiot, neće moći pričati, neće govoriti. Tedi priča, laprda, smije se. Oporavili smo ruke, donekle lijevu i još malo i treba nam kontinuitet", priča nam Žaki Nemčić.

U Specijalnoj bolnici u Krapinskim toplicama tvrde da je za neke pacijente rehabilitacija završena. Nakon 6-12 mjeseci, a prema potrebi i ranije mogu doći na pregled na kojem će se odlučiti kako dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako imate osobu u vegetativnom stanju duže od godinu dana nakon što je nastalo oštećenje mozga, nakon godinu dana takvo se stanje zove permanentno i nikakvih rehabilitacijskim procesima nije moguće utjecati na promjenu tog stanja", objašnjava Žarko Bakran, fizijatar u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice.

Ravnateljica Specijalne bolnice poručuje: drago nam je da nas pacijenti biraju, ali raditi poveznicu između smanjivanja prava i nedostatka novca je bespredmetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad pogledamo ukupan broj pacijenata, pa imamo 450 na ambulantnih na fizikalnim terapijama, imamo svakdonevno 350-400 pacijenata na stacionarnoj bolničkoj rehabilitaciji i još uz to imamo svakodnevno pacijente na čitavom nizu specijalističkih pregleda", kazala nam je Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Istodobno, 11 obitelji koje tvrde da je njihovoj djeci ograničena fizikalna terapija - angažiralo je odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim pacijentima je povrijeđeno osnovno zakonsko pravo na liječenje, bolnica koja im je odredila samoinicijativno i samovoljno 2 puta po 20 dana se skriva iza pravilnika Ministarstva zdravstva i ministarstva socijalne skrbi o pravilniku o bolničkom liječenju, a oni su ambulantno liječeni", kazao nam je odvjetnik Boris Mazalin.

A za ambulantno liječenje, kaže odvjetnik, nema ograničenja. Službeni odgovor bolnice i svih institucija kojima su pisali još čekaju i najavljuju tužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo