Ocaj u Gunji: 'Vise nemam ni suza da bih plakao. Tolika je ta nasa tuga'

Potpuno potopljeno selo Gunju na krajnjem jugoistoku zupanjske Posavine napustilo je svih oko 4.

20.5.2014.
15:24
VOYO logo

"Vise nemam ni suza da bih plakao. Tolika je ta nasa tuga", kaze vidno potresen Hrvoje Lucic dodajuci kako je u Gunji potopljeno svih 1.217 kuca od kojih su se tek tri, u samom centru mjesta, uspjele koliko toliko oduprijeti visokim savskim vodama dok je oko preostalih kuca voda duboka od 1,5 do cak pet metara.

Prije rata gotovo nije bilo nezaposlenih, sada gotovo nitko ne radi

"Tuga je to velika. Kud smo inace siromasna opcina u kojoj tek rijetki rade od Domovinskog rata, tu nas je sada snasla i ova nevolja", kaze Lucic dodajuci kako je steta ogromna, ali ga raduju najave iz Vlade kako ce drzava obnoviti svima kuce, dok ce nezaposleni mjestani biti angazirani na javnim radovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od oko 4.200 mjestana Gunje, radno sposobno je svega 1.100 od kojih je cak 813 nezaposleno, navodi dodajuci kako je prije Domovinskog rata bila "potpuno dugacija prica" te u Gunji gotovo nije bilo nezaposlenih osoba, a vecina je radila u susjednom Brckom u BiH, na koji su Gunjanci u vrijeme bivse Jugoslavije bili u potpunosti oslonjeni te su se u tome gradu, a sada distriktu, i radali i skolovali i zaposljavali.

Osim na stradalim kucama, Lucic upozorava kako je poplava prouzrocila ogromne stete i na stocnom fondu, a potpuno su unisteni i usjevi na oko 1.300 hektara poljoprivrednih povrsina oko Gunje, koja je, izmedu ostalog, poznata i po jedinoj dzamiji u ovom dijelu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko mora odgovarati

Po njegovim rijecima, netko bi morao odgovarati za ovo sto se dogodilo dijelu zuapnjske Posavine, poglavito jer je nasip koji je pukao, kako je kazao, obnovljen prije samo cetiri godine.

"To se jednostavno nije smjelo dogoditi. Da se voda prelila preko nasipa, jos bih i razumio, ali ovako, nemamo razumjevanja. Imali smo nasip u duzini 10 kilometara i branili smo ga cijelom duzinom. Nismo zadnjih dana imali niti vreca, niti pjeska, vec su ljudi sto su imali dovozili iz vlastitih domacinstava", tvrdi nacelnik opcine Gunja Hrvoje Lucic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo