Napokon licem u lice / Obračun Plenkovića i Bernardića bit će vrhunac kampanje. Stručnjak kaže: 'Moglo bi odlučiti sve, ali moraju pobijediti same sebe'

Image
Foto: Pixsell

Predsjednici HDZ-a i SDP-a napokon će se suočiti licem u lice u dvosatnom dvoboju na RTL-u u ponedjeljak.

28.6.2020.
11:30
Pixsell
VOYO logo

Ova je predizborna kampanja po mnogočemu izvanredna - održava su u situaciji epidemije i dobar dio fokusa političara odlazi upravo na to je li ovo bio pravi odabir trenutka za održavanje izbora. I dok oporba kritizira vladajuće da su pokušali kapitalizirati dobre rezultate epidemiološke struke kako bi prije ljeta dobili izbore, vladajući tvrde da su odgovorno željeli da država ima stabilnu vlast prije nego se mora suočiti s izglednim drugim valom epidemije u jesen, kao i s rastućim gospodarskim problemima. 

No, zbog rasta broja zaraženih posljednjih dana mnoge su stranke suspendirale svoje predizborne aktivnosti i skupove, a kampanja se sve više seli u virtualnu sferu. Politički analitičar RTL-a Krešimir Macan kaže da već nekoliko izbornih ciklusa od 2015. nemamo prave marketinške kampanje koja bi svojim alatima utjecala na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stratezi kampanja se često od 2016. oslanjaju na sučeljavanja kandidata bilo da se radi o predsjedničkim ili parlamentarnim izborima i taj medijski uspon sučeljavanja su nekako započeli Milanović i Plenković kroz prva dva sučeljavanja potencijalnih premijerskih kandidata 2016. Četiri godine kasnije izgleda da će nam predstojeća sučeljavanja Plenkovića i Bernardića možda biti medijski vrhunci samih kampanja na izborima 2020. A i sami kandidati kao da se s time slažu", kaže.

Image
biografija lidera HDZ-a /

Tko je Andrej Plenković? Optuživali su ga da je ljevičar i europski poslušnik, a on ide po još jednu pobjedu

Image
biografija lidera HDZ-a /

Tko je Andrej Plenković? Optuživali su ga da je ljevičar i europski poslušnik, a on ide po još jednu pobjedu

Ako bude dobar, profitirat će, ako ne, šteta neće biti velika

Bernardić je odbio sučeljavanje na HRT-u prije same izborne kampanje (naime, pravila ne dozvoljavaju HRT-u organizaciju sučeljavanja kakvog organizira RTL u vrijeme izborne kampanje i to, napominje Macan, treba mijenjati, kao i štošta drugog u izbornom zakonodavstvu) i time je zapravo priznao da mu jedno prerano sučeljavanje ne bi previše koristilo, pa je pristao samo na sučeljavanja u zadnjem tjednu kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da sva istraživanja javnog mnijenja sugeriraju da je broj neodlučnih jako velik, a da barem pola njih odlučuje u zadnjem tjednu kampanje, računica mu je dobra. Ako bude dobar, profitirat će, ako se posklizne šteta će ipak biti limitirana", kaže Macan.

Premijeri na poziciji su, naime, uvijek u boljoj početnoj poziciji u takvim sučeljavanjima jer im je to posao koji rade već četiri godine i teško je nekoga na drugoj strani za to pripremiti, koliko se god trudili. "Dodajmo tome i opću skepsu u Bernardićeve liderske sposobnosti naravno da dolazi na sučeljavanje pod dodatnim pritiskom, a Plenković kao favorit", kaže Macan koji međutim podsjeća kako takve situacije u boksu znaju završiti iznenadnim nokautom favorita jer je primio samo jedan udarac koji ga je izbacio iz igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju pobijediti same sebe

"Još se svi sjećamo prozivanja Miroslava Škore od strane Katarine Pejović u prvom krugu predsjedničkih izbora kojeg se i dan danas sjećamo, uz nastup Darija Juričana. Dakle pozicija favorita za Plenkovića je ujedno i rizik, jer on samouvjeren kakav jest, može naletjeti na tanak led ako Bernardić napravi dobru pripremu i čitanje njegova psihološkog profila kako bi ga napadima i replikama izbacio iz takta. Ako u tome uspije, može pokriti neke svoje eventualne nedostatke i ostati onaj koji se odlično držao u sučeljavanju, što je za njega jednako da ga proglase pobjednikom sučeljavanja. Dakle obojica će morati pobjediti sebe, biti bolji nego ikad dosad, na različitim terenima da bi ih mogli proglasiti pobjednicima sučeljavanja u ponedjeljak. Znam sigurno da će biti televizično..."

Bude li Plenković dobio sučeljavanje, to će mu dati uzlazni trend u najvažnijem, posljednjem tjednu kampanje i približava ga kreiranju desne koalicije s Domovinskim pokretom i formiranju vlade, a svi bi se mogli složiti da je to i najizgledniji scenarij, procjenjuje Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No samo izgledniji, moguće je da Plenković pobjedi samog sebe ili ga Bernadić uspije izbaciti iz takta i tada šanse Restart koalicije značajnije rastu, no za to će morati sami osvojiti dovoljno glasova. A neodlučne privlače lideri - tko će od njih iz duela izaći kao takav vidjet ćemo", zaključuje naš analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo