gošća direkta dr. ines balint / Obiteljski liječnici odbili izdavati besmislene potvrde: tko će ubuduće izdavati potvrde o bolovanju i školske ispričnice?

Sve nejasnoće o novostima u zdravstvu je u RTL Direku razjasnila dr. Ines Balint, iz Koordinacije liječnika obiteljske medicine

10.10.2016.
22:52
VOYO logo

Od ovog mjeseca liječnici obiteljske medicine više neće izdavati potvrde o bolovanju, ispričnice za škole, sve druge potvrde koje su liječnici davali, što na zahtjev poslodavca, pacijenta, škola, socijalnih službi i državne administracije poput potvrde o sposobnosti za nošenje oružja ili potvrde o kreditnoj sposobnosti. 

Riječ je o skoro 50 potvrda koje liječnici odbijaju izdavati jer su zatrpani tim administrativnim poslom, a zahtjeva za potvrdama doista ima svakakvih, pa i bizarnih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se, recimo, od njih traži potvrda da je pacijent živ, potvrda da dijete tijekom školskog sata može ići na wc, potvrda o seksualnoj sposobnosti, potvrda da ima hemeroide, potvrda da može u tuđe ime sudjelovati na sastancima, potvrda o potvrdi itd.   

Ali, mnoge od tih potvrda su nam važne u svakodnevnom životu, desetljićama živimo s njima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ćemo sad bez njih i kako će bez njih oni koji takve potvrde traže i, ako će to liječnicima pojednostaviti život, hoće li ga nama sad zakomplicirati?

Sve ove nejasnoće je u RTL Direku razjasnila dr. Ines Balint, iz Koordinacije liječnika obiteljske medicine, koji su i donijeli ovu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad to stupa na snagu, od kad više ne izdajete te potvrde?  

Obzirom da ima strašno puno zahtjeva za potvrde koje su potpuno bespotrebne i besmislene i obzirom da je beroj potvrda narastao sa 365 tisuća na 425 tisuća, jasno je koliko to predstavlja administrativnog rada naših medicinskih sestara i nas. Mi smo liječnici i želimo raditi svoj posao. Izdavat ćemo sve one potvrde koje smo i sad zakonski dužni izdavati. A to su samo potvrde, odnosno mišljenje o zdravstvenom stanju pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači i dalje možemo dobiti potvrdu o bolovanju?

Potvrde u bolovanju su i dalje u nadležnosti doktora obiteljske medicine. Ako ste bolesni, dobit ćete potvrdu da ste bolesni. Ukoliko bolovanje traje dulje, na koncu svakog mjeseca dobijete izvješće o privremenoj nesposobnosti za rad koje će biti osnova za obračun vaše plaće. Međutim, postoje pacijenti koji su dugo na bolovanju i nakon tri mjeseca od nas traže novu potvrdu da su na bolovanju dulje od tri mjeseca. Pa se sada pitamo je li potrebno da se mi ponovno zatrpavamo s tom potvrdom kad računovodstvo već ima sve potrebne potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje su to još besmislene potvrde?

Pa npr. od nas se traži potvrda da je pacijent alergičan na sintetiku pa da tijekom adventa, tijekom svog radnog vremena, ne mora nositi kapicu Djeda Božićnjaka. Ili npr. održavaju se tečajevi za povlačenje sredstava iz EU fondova za bavljenje vinogradarstvom i voćarstvom. Od ljudi se traži npr. da donesu potvrdu da na tim tečajevima mogu sudjelovati, a ja ne znam što se uopće radi na tom tečaju. Od nas traže potvrde da bi pacijenti dobili potvrde. Npr. kada se dijete želi upisati u neku strukovnu školu, potrebna im je potvrda da je ono sposobno, što je dovoljno samo da bi se kandidirali. Kada prođe kandidaciju, onda im treba nova potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak razgovora s dr. Balint pogledajte u video prilogu.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo