NOVI SKANDAL KONTROVERZNOG HDZ-OVOG ZASTUPNIKA: / Ukinuo pomoć za novorođenu djecu, pa platio 50.000 kuna za spomenik braniteljima

Image
Foto: Pixsell

Istog dana kada je Općina Jasenice ukinula rodiljne naknade od 2000 kuna za prvo i drugo dijete te 35.

12.6.2020.
10:38
Pixsell
VOYO logo

Načelnik općine Jasenice Martin Baričević (HDZ) uveo je, kao i mnoge druge općine i gradovi mjere štednje uslijed epidemije koronavirusa i ekonomske krize. No, istog dana kada su odlučili ukinuti poticaje za novorođeno dijete u Općini donijeli su odluku o izgradnji spomenika iz Domovinskog rata za 50 tisuća kuna, piše Index.

Image
SINU MOĆNOG HDZ-OVOG NAČELNIKA GRAĐANI SU PLATILI PRIVATNO ŠKOLOVANJE: /

Skup ceh platile su vatrogasne zajednice

Image
SINU MOĆNOG HDZ-OVOG NAČELNIKA GRAĐANI SU PLATILI PRIVATNO ŠKOLOVANJE: /

Skup ceh platile su vatrogasne zajednice

Skupili novac za spomenik

Naime, Općina Jasenice je u jeku epidemije koronavirusa donijela niz mjera štednje. Tako su obustavili natječaje, poticanje demografskog oporavka te projekte za opće dobro općine. Između ostalog, ukinuti su poticaji za novorođenu djecu. No, istog dana kada su roditelji novorođenčadi ostali bez financijskog poticaja, Općina je donijela odluku o izgradnji Spomenika vojno-redarstvenoj operaciji "Maslenica" - spomenika hrvatskoj pobjedi, slobodi i povijesti, doznaje Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena tog spomenika je 50.000 kuna, a o njemu se zna samo da će se nalaziti između općinske zgrade i ambulante u Jasenicama. Čak nema niti detalja o natječaju za uređenje i oblikovanje spomenika ili njegovo postavljanje.

No, da bi osigurali "prijeko potreban" novac, općinari u Jasenicama su 14. travnja, pod krinkom mjera štednje, donijeli odluku o obustavi natječaja za financiranje programa i projekata za opće dobro koji se financiraju iz ovogodišnjeg općinskog proračuna. Dva tjedna kasnije donijeli su odluku o ukidanju jednokratnih potpora za novorođenčad. Ona je iznosila 2000 kuna za prvo i drugo dijete te 35.000 kuna za treće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Martin Baričević

'Nitko neće ostati zakinut'

Iz Općine su za 24sata odgovorili da je odluka o izgradnji spomenika samo jedan od uvjeta za prijavu na Javni poziv Ministarstva branitelja, koji je raspisan u veljači. Dodaju kako je ta odluka formalnost i tvrde da ne znaju hoće li se spomenik uopće graditi. No, prema uvjetima spomenutog natječaja, sama Općina Jasenice će morati sufinancirati dio troškova izgradnje. Kasnije se javio i sam Baričević, tvrdivši prvo da će uložiti desetak tisuća kuna, da bi se kasnije ispravio i potvrdio iznos od 50.000 kuna.

To su minimalna, najminimalnija, najskromnija, najminimalnija sredstva. To je desetak tisuća kuna. Mi za to nismo još odvojili ni jedne, ni najmanje lipe. To je preskromno, totalno skromno i ovisi o onome koji odlučuje na nacionalnoj razini. To je sve na razini pokušaja. Sve je razvidno. Ako ne budemo imali sredstava, reći ćemo da ih nemamo. Ako smo bili tendenciozni, oni će reći da ne zadovoljavamo uvjete i Bog te veselio", rekao je Baričević, a potom se ponovno javio: "Potrudio sam se osobno provjeriti. Evo, naš bi trošak bio 50 tisuća kuna. Toliko smo spremni potrošiti, i to ne u jednoj godini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će Općina pripremiti "jednu širu odluku" kojom bi rodilje ipak trebale dobiti naknadu za djecu, a prema njegovim riječima, zakinuti ne bi trebali biti niti drugi.

"Što se tiče poticajnih mjera i tako to, razvidno je kazano kad budemo znali koja je šteta, onda ćemo se prilagođavati. Sve jedinice lokalne samouprave su se financijski debelo izložile jer je gro prihoda išao iz poreza na dohodak koji pripada lokalnoj samoupravi. Što se tiče demografije, mi imamo nekoliko odluka, od poticaja za novorođenčad i tako to, ali smo sad u pripremi jedne šire odluke i nitko neće ostati zakinut", zaključio je načelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napredovao u politici

Čovjek koji je na čelu Jasenica već šest mandata sa sve brojnijim aferama sve više napreduje. Naime, iz HDZ-a su već najavili kako će se Baričević naći na njihovoj listi u devetoj izbornoj jedinici koju vodi aktualni ministar uprave Ivan Malenica. U travnju prošle godine je, na inzistiranje premijera Andreja Plenkovića, ušao u Sabor umjesto Marijana Kustića.

Baričevića prati niz skandala poput općinske koncesije njegovu sinu, plaćanju školarine sinu Luki iz područne vatrogasne zajednice... Kada je ta afera buknula sin HDZ-ovog zastupnika odlučio je vratiti novac vatrogascima i to tako što je donirao istovjetni iznos - 60 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo