NOVI E-INSPEKTORI KREĆU U GRAĐEVINSKE KONTROLE: / 'Dok sam ja tu, nove legalizacije neće biti!'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Patrik Macek

Novi građevinski inspektori s tabletima u rukama uskoro kreću na teren kako bi riješili pitanje nezakonitih gradnji.

7.12.2016.
12:49
PIXSELL/Ilustracija, Patrik Macek
VOYO logo

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević kreće u rat protiv građevinara koji ne poštuju zakone. Namjera mu je stati na kraj onima koji grade na divlje, ali i nakon obilaska i kazni inspektora ne poštuju njihove naredbe već uklone table o zatvaranju gradilišta i nastave po starom u nadi da će im njihov upravni spor dati dovoljno vremena da završe gradnju ili u slučaju neželjene presude ipak dočekati legalizaciju. Stoga su ovih dana raspisani natječaji kojima se traže graevinski inspektori kojima se nude i dobre plaće i bonusi.

"Nudimo plaće od osam tisuća kuna neto plus bonus od deset posto. U Zagrebu i Splitu ima kandidata, ali, recimo, u Gospiću nam se nije nitko javio. Preustrojit ćemo inspekorat i zaposliti nove ljude jer je nemoguće da mi sa 150 inspektora pokrijemo cijelu Hrvatsku. Na dvojicu koji odlaze u mirovinu, sukladno zakonu koji ograničava zapošljavanje u državnim službama - mi možemo zaposliti jednog novog inspektora, a to je veliki problem", ističe ministar Kuščević i pojašnjava da je apsurdno da se dvojicu iskusnih inspektora koji odu u mirovinu, mijenja jednim početnikom", kaže Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori na gradilište, investitor šmugne

Prema njegovim riječima, odsad će svaki inspektor dnevno obrađivati i po nekoliko predmeta . "Dat ćemo im tablete i bit će stalno na terenu, a tako umreženi s drugim državnim službama odmah će znati postoji li građevinska dozvola, a ako postoji - poštuje li se. Do sada je bio slučaj da bi oni došli na gradilište, investitor i radnici bi šmugnuli, a onda se ponovno vraćaju u ured da bi provjerili postoje li dozvole i tko je investitor, i to je sve dosta odugovlačilo cijeli proces, no sada će to sigurno ići puno brže. E-inspektori će biti puno učinkovitiji", pojasnio je Kuščević te ujedno najavio spajanje katastra i zemljišnih knjiga.

Potom je zaključio: 'Dok sam ja tu, nove legalizacije neće biti!'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo