problemi zbog zakona / Novac opet kamen spoticanja: istražujemo što će se dogoditi s milijun kuna sakupljenih za Josipa Frigana

Za dječaka Josipa Frigana prikupili ste oko milijun kuna, no novac se, nažalost, nije imao priliku iskoristit te sada stoji zamrznut nanjegovom računu. Josipa više nema, a iza njega su ostali problemi

20.8.2015.
18:30
VOYO logo

Josip Frigan preminuo je s deset godina, od raka pluća. Njegovo krhko tijelo nije izdržalo, iako ste i vi pokušali pomoći. Zajednički ste prikupili gotovo milijun kuna za njegovo liječenje.

Kažu da djeca idu među anđele, negdje gore, A dolje kod nas, u međuvremenu, Josipova priča dobiva ne baš lijepi nastavak. Kamen spoticanja je, naravno, novac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tužna vijest /

Srce mu nije izdržalo: devetogodišnji Josip Frigan preminuo od karcinoma pluća

Image
tužna vijest /

Srce mu nije izdržalo: devetogodišnji Josip Frigan preminuo od karcinoma pluća

"Novac se trenutno nalazi na računu preminulog Josipa, a za 25. kolovoza 2015. godine zakazana je ostavinska rasprava. I on će, ako mi ništa ne poduzmemo, postati predmetom ostavinske rasprave", kaže predsjednik Centra za obitelj Pitomača Josip Ivoš.

Dakle, 932 tisuće kuna je zamrznuto. Nakon ostavinske rasprave novac bi zakonski trebao biti dodijeljen Josipovim roditeljima, a već je mjesecima potreban drugoj bolesnoj djeci čiji se očajni roditelji javljaju u Udrugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji još bolesne djece, još obitelji kojima je potrebna pomoć i mi želimo taj novac upotrijebiti za tu svrhu, a vjerujem da i svi oni ljudi koji su donirali novac žele da se novac upotrijebi upravo za ovo", kaže Josip Ivoš.

I nije sporna dobra volja roditelja preminulog dječaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po njihovim izjavama, po onom što su oni rekli, oni se slažu s tim da taj novac vrate udruzi. Naročito majka je svjesna koliko znači jedna uplata dok nema ničega, sama je negdje u Zagrebu s bolesnim djetetom, prilike socijalne su takve. A nažalost takve djece je sve više", kaže tajnica Centra za obitelj Pitomača Marijana Fel.

Problem je zakon. Iz Centra za obitelj napominju kako su još u lipnju pisali lokalnom uredu državne uprave, uputili su ih na nadležno Ministarstvo, ali od tamo odgovor nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za promjenu zakona želi se, kaže, boriti, jer slične će se situacije opet događati.

"Da budem realan i otvoren, ako netko naslijedi taj novac, on ga može upotrijebiti za kupnju novog mercedesa ili za kupnju vikendice na moru. Ništa ga zakonski ne ograničava u tome", kaže Josip Ivoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadaju se da to neće biti slučaj i s Josipovim roditeljima.

"Oni su rekli da bi, što se tiče tog novca, vrlo rado pomogli i dali djeci, no te izjave su sve što imamo za sada", kaže Marijana Fel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon humanitarnih akcija problemi s novcem su česti. Očito je da nešto treba poduzeti i na više područja strogo zakonski definirati. Kako bi se pomoglo živima i konačno dalo mira onima kojih, nažalost, više nema.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo