NOVA GODINA POČINJE S OBILNIM OBORINAMA: / Moguće su i poplave, evo kakvo vrijeme očekivati idućih nekoliko dana

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Na Jadranu dugotrajne stabilizacije nema na vidiku, bit će kiše i izraženijih pljuskova s grmljavinom

2.1.2021.
16:16
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Početak nove godine uz novu ciklonu koja će danas i sutra Jadranu i područjima uz njega donositi obilne oborine, moguće su i bujične poplave, a bit će i jakog i olujnog juga. Subota prijepodne će na Jadranu biti umjerena do pretežno oblačno s kišom, lokalno i izraženim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno, jako, ponegdje i olujno jugo, a temperatura između 7 i 11 stupnjeva. U unutrašnjosti u početku magla, zatim barem djelomice sunčano. Uz slab do umjeren jugoistočnjak temperatura od -1 do 4 stupnja.

U nastavku dana u središnjim i sjeverozapadnim predjelima djelomice sunčano, zatim će navečer biti oblačnije s povremenom kišom. Puhat će slab do umjeren jugoistočnjak uz koji će temperatura biti iznad prosjeka, oko 9 stupnjeva. U Slavoniji i Baranji u početku pretežno sunčano, zatim će prema kraju dana naoblaka rasti, zapadnije će pasti malo kiše, u noći na nedjelju i drugdje. Uz južinu i ovdje razmjerno toplo s 10-ak stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji umjereno ili pretežno oblačno i kišovito, ponegdje će biti i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom. Lokalno će pasti više od 50 litara po metru kvadratnom pa su moguće bujične poplave, a bit će i vjetrovito uz jako i olujno jugo. Temperatura od 10 do 15 stupnjeva. Na sjevernom Jadranu i u gorju uglavnom oblačno s kišom, lokalno i obilnom. Na moru će puhati jako i olujno jugo, a temperatura u gorju od 4 do 9, uz obalu između 10 i 15 stupnjeva.

Idućih dana na kopnu i moru

Na kopnu će idućih dana biti promjenjivo s povremenim oborinama. Kiša će češća biti u noći na nedjelju te ponovno sredinom tjedna kada bi ponegdje moglo pasti i malo susnježice ili snijega. U danima pred nama će mjestimice biti i magle, a temperatura će biti u postupnom padu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu dugotrajne stabilizacije nema na vidiku. Još će tijekom nedjelje biti lokalno obilnih oborina, zatim kiša manje izražena, sredinom tjedna opet ponegdje obilna. Jugo će oslabjeti, a temperatura će idućih dana biti u blagom padu.

Prognoza DHMZ-a

Na Jadranu i u predjelima uz njega u subotu će prevladavati umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima s grmljavinom te ponegdje obilnom oborinom, a u najvišim predjelima bit će i susnježice i snijega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugdje u unutrašnjosti sunčana razdoblja bit će češća na istoku, a mjestimice će biti kiše, osobito prema večeri. Ujutro lokalno će biti magle. Vjetar će puhati slab do umjeren jugoistočni, a na Jadranu jako, mjestimice i olujno jugo. Najviša temperatura zraka kretat će se uglavnom od 7 do 12, a na Jadranu od 11 do 15 Celzijevih stupnjeva.

Magla i skliski kolnici

U većem dijelu zemlje kolnici su mokri ili vlažni i skliski, ponegdje ima magle, a moguća je i poledica, upozoravaju u subotu ujutro Hrvatskog autokluba (HAK). Zbog razornog potresa vozi se otežano na pojedinim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće su gužve na svim prilazima Petrinji, Glini i Sisku te okolnim mjestima pa se zbog smirivanja prometa vozi uz ograničenje brzine od 80 kilometara na sat na autocesti A11 između čvora Velika Gorica i naplatne postaje Mraclin u smjeru Lekenika i čvora Buševec i naplatne postaje Mraclin u smjeru Zagreba.

HAK poziva vozače da prate upute nadležnih službi. Pruga na relacijama Velika Gorica - Sisak - Sunja – Novska te Sunja – Volinja otvorena je za promet te je u tijeku normalizacija željezničkog prometa. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je na šibenskom području brodska linija 505 Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik u 04,45 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U splitskom okružju u prekidu su katamaranske linije 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split te katamaranska linija Korčula-Hvar-Split. Na riječkom području u prekidu je brodska linija 310 Mali Lošinj-Unije-Susak te katamaranske linije 9309 Novalja-Rab-Rijeka i 9308 Mali Lošinj-Susak-Unije-Martinšćica-Cres-Rijeka.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo