NOVI PROBLEMI / Nisu narodnjaci, a nije ni toples: U Puli bijesni zbog drastičnog rasta prireza: 'Ja sam rekla ne! To je previše za nas'

Predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre Lorena John objasnila je da povećanje paušala nije pravi put ka depaušalizaciji

19.11.2023.
10:45
VOYO logo

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić, kako su kazali građani za RTL Danas, redao je pomalo kontroverzne odluke.

"Recimo, zašto ne bi bila narodna glazba? Tu kod nas u Istri ima raznih nacija, svatko voli svoju glazbu, zašto sad da zabrane nekome? Nekada je to bilo, mogao si (slušati svaku glazbu op.a), a ne sad zabranjivati, to nije u redu", poručio je 68-godišnji Zvonimir, dok Zagrepčanin Luka misli da bi Pula, za gradonačelnika, trebala imati svog lokalnog čovjeka Istrijanca, a ne čovjeka izvan jer ovaj mu se ne čini "da je nešto dobar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽE PROMJENA /

Toplo se obucite, stižu prava hladnoća i mraz, a u nekim dijelovima i snijeg: Najavljena je i 'intenzivna kišna epizoda'

Image
STIŽE PROMJENA /

Toplo se obucite, stižu prava hladnoća i mraz, a u nekim dijelovima i snijeg: Najavljena je i 'intenzivna kišna epizoda'

"Ima mnogo stvari koje su malo čudne kao odluke, međutim, ovaj mi tu vjerojatno ništa ne možemo promijeniti", dodao je Radenko iz Pule. Ili, ipak, možda i mogu. Povukli su odluku o toplesu, a na plaži će se moći popiti pivo i vino.

'Ja sam rekla ne!'

No red se uvodi među iznajmljivače koji je do sada krevet stajao 45 eura na sezonu. Usvoji li se prijedlog gradonačelnika, ta će cifra skočit će na čak 200 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam rekla ne! Moja reakcija je da sada razmišljamo da bismo možda smanjili apartmane, možda bismo vjerojatno uzeli neke radnike ili nešto jer sada je to malo previše za nas", kazala je Slavica iz Stinjana koja će, od svoja četiri, tek dva apartmana staviti u pogon jer trošak, kako je kazala, nije samo paušalni porez.

"Dok sve platimo -voda, struja, smeće. Na kraju kad zaračunamo rad naš, mislim da nam jako malo ostaje", objasnila je Slavica, a gradonačelnik Zoričić napravio je svoju računicu pa otkrio da će novac otići školarcima, sportskim objektima i mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četverokrevetni apartman, primjerice, gdje je prosječna cijena 80 eura noćenja, gdje je prosječna cijena u Puli 69 noćenja, da je tu dan broja iznajmljivanja potreban za podmirenje nove porezne osnove deset dana, kada vi gledate da ona gotovo 60 dana ostaje za čistu dobit", rekao je pulski gradonačelnik.

Cijena ljeti naraste i do 150 eura za noć, otkrio je, tako da će neki paušale vratiti kroz svega 6-8 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre Lorena John objasnila je da je iznos koji je njima prihvatljiv zapravo pola od tog iznosa koji se dodjeljuje automatizmom. Uz to, povećanje paušala nije pravi put ka depaušalizaciji, dodala je.

"Bit će više iznajmljivanja na crno, koji je već ionako naša rak rana koju ne rješavamo nikako, čak ni u novom prijedlogu zakona o turizmu nije donesena nikakva odluka po kojoj bi se to suzbilo", zaključila je Lorena John.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo