stižu kritike / Nezadovoljni Marićevom reformom: 'Proračuni gradovi ostat će bez 800 milijuna kuna'

Ministru Mariću stigla je kritika gradova zbog smanjenja poreza na dohodaka za mlade

9.10.2019.
16:38
VOYO logo

Ministru Zdravku Mariću stiže konkretna javna kritika na četvrti krug porezne reforme. Udruga gradova tvrdi da će smanjenjem poreza na dohodak za mlade, gradovi i općine ostati najmanje bez 800 milijuna kuna.

Za mlađe od 30 godina uzet će se iz lokalne samouprave

Načelno podržavaju porezno rasterećenje i zamah za mlade, ali traže od Vlade da im se gubitak nadoknadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac koji će ministar Marić smanjenjem oporezivog dijela dohotka ostaviti u novčanicima mlađih od 30 godina, uzet će iz proračuna lokalne samouprave. Udarac je to koji će osjetiti i najbogatiji gradovi u Hrvatskoj.

''Naše procjene govore da će ovom poreznom izmjenom proračuni gradova biti umanjeni za približno 800 milijuna kuna'', rekao je Dario Runtić, savjetnik Udruge gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtom krugu porezne reforme koja bi trebala stupiti na snagu prvim danom 2020., mlađi od 25 godina neće plaćati porez na dohodak, dok će od 26. do 30-te godine plaćati 50 posto. 

Zagreb će izgubiti četiri posto proračuna

Najveći gradovi će ostati bez najviše sredstava. Zagrebački proračun će se smanjiti za 287 milijuna kuna. Split će imati gotovo 36 milijuna kuna manje. No, taj financijski šok najteže će pasti gradovima na sjeveru Hrvatske. Tako će Čakovec izgubiti gotovo 6 posto proračuna, a Varaždin nešto manje od 5 posto. Bandića gubitak gotovo 4 posto proračuna, čini se, ne zabrinjava previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pročitao sam u jednoj od dnevnih tiskovina da su to tri grada u Hrvatskoj izgubila 26 milijuna kuna. To je 10 puta manje nego grad Zagreb, ali o tome ćemo drugom prilikom'', izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

No, Pula će gubitak od 12 milijuna kuna itekako osjetiti u svim područjima. Zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek rekao je: "Od socijale, sporta, kulture, vrtića, škola. Stoga je ova reforma za jedinice lokalne samouprave poput naše, znači, za Grad Pulu jedna mjera koja je neprihvatljiva." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da porezno rasterećenje mladih podržavaju, ali ministru financija predlažu mjere kojima bi se gubitak kompenzirao.

"Neke od potencijalnih mjera kojima se može refundirati taj nedostatak novaca je naravno da se dio PDV-a spusti jedinicama lokalne samouprave", dodao je Robert Cvek.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, premijer gradskim upravama poručuje da je ova Vlada porez na dohodak i prepustila lokalnoj samoupravi. Tu su prema procjenama gradovi i općine dobili oko 2 milijarde kuna, što znači da bi s ovih 800 milijuna kuna manje još bili u plusu. 

"Naš zakon o financiranju lokalne i područne samouprave od prije dvije godine napravio je takav iskorak u pogledu povećanja izvornih prihoda naših jedinica lokalne i područne samouprave da se to nikada nije dogodilo'', rekao je premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je javno savjetovanje o četvrtom krugu porezne reforme, a ovo je prva konkretnija javno izrečena kritika. Hoće li je Vlada uvažiti, doznat ćemo kada prijedlog zakonskih izmjena dođe u Sabor.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo