HITNE SLUŽBE NA TERENU / Olujno nevrijeme u Zagrebu: Stradao sat na crkvi svetog Marka, vjetar odnio dio pročelja na zagrebačkom KBC-u

Kad će ulaz biti ponovno otvoren, odlučit će policija

13.5.2019.
17:01
VOYO logo

U olujnom nevremenu stradala je i zgrada KBC-a Zagreb. Na južnoj strani, iznad ulaza hitne pomoći, s glavne zgrade na Rebru odvojio se i pao velik komad pročelja i izolacije.

Image

Udari olujnog vjetra noćas su odlomili ploče na fasadi zgrade KBC Zagreb - Rebro

Image

Udari olujnog vjetra noćas su odlomili ploče na fasadi zgrade KBC Zagreb - Rebro

Stradao sat na crkvi svetog Marka

Nevrijeme koje je u ponedjeljak zahvatilo Zagreb ostavilo je traga i na povijesnoj crkvi svetog Marka na Gornjem gradu, na kojoj je oštećen sat na istočnoj strani crkve, a s krova na sjevernoj strani palo je nekoliko crjepova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nastalih oštećenja policija je iz sigurnosnih razloga zatvorila prolaz između crkve i Hrvatskog sabora, a time i ulaz u Sabor s Trga svetog Marka pa se ulazilo iz Opatičke ulice. 

Kad će ulaz biti ponovno otvoren, odlučit će policija. Vjerojatno kad se nevrijeme smiri, rekli su u saborskoj Službi za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar 112: U Zagrebu od 11 do 15 sati 89 poziva građana

Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je u ponedjeljak od 11 do 15 sati 89 poziva građana zbog pada stabala i oštećenja krovišta zbog vremenskih neprilika, a još prije je izdano upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

 "Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 51 poziv građana u kojima prijavljuju pad stabla na kolnik ili drugu javnu površinu, 29 poziva za pomoć jer im je vjetar otrgnuo dio krovišta i devet poziva zbog pada stabla na automobil", stoji u poslijepodnevnom MUP-ovom izvješću o stanju na terenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 MUP je također upozorio građane da zbog jaka vjetra ne izlaze na otvoreno osim ako nije nužno i da se koriste javnim prijevozom. 

 Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen je već prvi stupanj pripravnosti, a iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju štetu te da su službe aktivne 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u posljednjih 45 godina. 

 Iz Hrvatskih šuma jutros su izdali upozorenje građanima da se što manje zadržavaju u zonama šuma i parkova u svim dijelovima Hrvatske u kojima puše olujni vjetar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za područja oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i sjeverne Dalmacije.

 Za zagrebačku regiju DHMZ je upozorio da su tijekom dana mogući olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a moguća je jačina udara od 65 do 120 km/h, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Građane upozoravaju da budu spremni "na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana, letećih krhotina te da je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom".

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo