DAN IZ PAKLA / Stravično nevrijeme divljalo Hrvatskom: Oluja odnijela tri života, ogromna šteta se zbraja u Zagrebu, Međimurju, Varaždinu, Slavoniji...

Štete su zabilježene na zagrebačkom području te u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, ali i u Slavoniji

19.7.2023.
20:21
VOYO logo

Srušena stabla, poplavljene ulice, oštećeni automobili, zgrade i kuće bez krovova, službe na terenu, očajni građani - tako otprilike izgleda glavna hrvatska metropola nakon polusatnog nevremena koje je stiglo iz Slovenije. Armagedon je pokazao svoju snagu i iza sebe ostavio brojne štete na zagrebačkom području te u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, ali i u Slavoniji.

U Zagrebu su poginula dvojica muškaraca uslijed pada stabla, a imali su višestruke ozlijede glave, potvrdila je Hini Ljupka Hitrova iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da se na zavodu rade specifikacije, ali da na području cijelog grada ima veći broj ozlijeđenih osoba, a neke su vrlo teško ozlijeđene. 

RTL Danas doznao je da je u Novoj Gradiški smrtno stradala jedna osoba nakon što je stablo palo na kombi vozilo, a sve je potvrdio ravnatelj Civilne zaštite, Damir Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIRODA POKAZALA SVOJU SNAGU /

Pogledajte kako je sve počelo: Zlokobni oblaci nadvili su se nad gradom, sve se zamračilo, a onda je krenuo udar...

Image
PRIRODA POKAZALA SVOJU SNAGU /

Pogledajte kako je sve počelo: Zlokobni oblaci nadvili su se nad gradom, sve se zamračilo, a onda je krenuo udar...

Stiglo preko 700 poziva hitnoj službi u 45 minuta

Brojni građani pokušavaju sanirati nastale štete, a u pomoć zovu hitne službe koje su zaprimile preko 700 poziva, a samo vatrogasci su imali preko 200 intervencija. 

"Županijski centar 112 Zagreb otežano komunicira sa žurnim i komunalnim službama zbog velikog broja poziva u kratkom vremenu (preko 700 poziva u 45 min)", izvijestilo je na Twitteru Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj tog centra, Božidar Ćurić, za Hrvatski radio potvrdio je da su dobili nekoliko dojava o lakše ozlijeđenim osobama. 

Na zagrebačkom Črnomercu srušila se dizalica, u Dubravi su padala drveća, a na snimci koja se čiri društvenim mrežama vidi se kako hitna pomoć pokušava pomoći osobi na kojoj je to stablo palo. Padala su stabla i na Jarunu te Trešnjevci pa oštetila brojne osobne automobile. U naselju Voltino uočeni su otpuhani limeni krovovi, a u Zagorskoj ulici vjetar je rušio crijepove sa kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidi se i kako je kiša poplavila zagrebački Britanski trg na kojem se automobili jedva probijaju kroz visoku vodu, dok su građani snimili bujicu kiše koja se slijevala Radićevom ulicom u centru grada.  

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Image
Foto: Snimio čitatelj

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da su u nevremenu koje je pogodilo Zagreb poginule dvije osobe, istaknuo kako još uvijek traju spašavanja, te pozvao građane da hitne službe zovu samo u krajnjoj nuždi te da što manje koriste automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni i željeznički prijevoz je u prekidu

Tomašević je istaknuo da je olujno nevrijeme, do sada “neviđeno” po silini vjetra, kao i količini štete koju je prouzrokovalo u svega 30 minuta, podjednako pogodilo sve dijelove grada. Istaknuo je da je prioritet raščistiti glavne prometnice i staviti u funkciju javni prijevoz.

“U prekidu je 85 posto tramvajskih linija”, istaknuo je Tomašević i dodao da će radnici ZET-a biti cijelu noć na terenu kako bi javni prijevod stavili u funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu je i željeznički promet na nekoliko dionica, izvijestili su iz HŽ Infrastrukture navodeći da su sve njihove mjerodavne službe na terenu i rade kako bi se promet što prije normalizirao.

Istaknuo je i da se mobilizira civilna zaštita opće namjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve pripadnike civilne zaštite, molim ih da se u 19 sati jave na svoja zbirna mjesta, i da pomognu u raščišćavanju terena u svojim kvartovima. Posebice velikom broju grana koji se odlomio i koje treba raščistiti. Očekuje se kišno vrijeme navečer, pa molim da se opreme za takvo vrijeme”, rekao je Tomašević.

Image

Nevrijeme u Voltinom

Image
Foto: Snimio čitatelj

Nevrijeme u centru Zagreba

Građanima će se izaći u susret

Zapovjednik Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba Siniša Jembrih istaknuo je da su do sada imali oko 200 intrevencija, najviše zbog srušenih stabala i odlomljenih grana, padanja crijepova i dimnjaka kao i zbog odvajanja limenih krovova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dosta me podsjeća na onu situaciju oko potresa, posljedice su vrlo slične, uništen je veliki dio krovišta", naveo je Jembrih.

Gradonačelnik Tomašević rekao je i da je prerano da bi se moglo išta reći o šteti koja je nastala u Zagrebu. Međutim, najavio je kako će zatražiti proglašenje elementarne nepogode i pomoći građanima u sanaciji štete na njihovoj imovini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Maksimalno ćemo kao grad izaći svim građanima u susret kod kojih je nastala šteta, tu imamo različite police osiguranja, a tu su i sredstava iz gradskog proračuna”, poručio je Tomašević.

Stabla zakrčila i autocestu A4 u smjeru Zagreba

Osim u Zagrebu, snažno nevrijeme pogodilo je i Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više od 300 poziva zbog srušenog drveća na prometnicama i javnim površinama.

Vjetar je također oštetio krovove više stambenih objekata, dok je opskrba električnom energijom prekinuta na nekoliko područja, uključujući Kraljevec na Sutli, Hum na Sutli, dijelove Zlatara, Konjščine, Stubičkih Toplica i Donje Stubice. Prema izvješću, ekipe HEP-a hitno interveniraju kako bi otklonili kvarove, a na terenu su i vatrogasne postrojbe koje obavljaju tehničke intervencije i otklanjaju nastalu štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmljavinsko nevrijeme praćeno vjetrom i kišom zahvatilo je i područje Varaždinske županije, a prijavljeno je padanje grana i stabala na prometnicama, od čega i na autocesti A4 prema smjeru Zagreba. U Novom Marofu i Trnovcu Bartolovečkom pali su kablovi s vodova električne energije, a zasad nisu zaprimljene dojave o štetama na imovini građana ili poljoprivrednim kulturama. Javna vatrogasna postrojba je odgovorila na osam intervencija, uglavnom zbog uklanjanja stabala i grana.

U Međimurskoj županiji, Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je više desetaka poziva građana zbog granja na cestama, ali trenutno nema dojava o većim štetama ili problemima uzrokovanim nevremenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiglo i do Slavonije

Olujno nevrijeme zahvatilo je oko 18 sati i područje Brodsko-posavske  i Požeško-slavonske županije prouzročivši štete na gospodarskim i stambenim objektima te nestanak električne energije, a prema prvim informacijama žrtava nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvih jačih udara vjetra na širem području Slavonskog Broda nestalo je električne energije, a pod udarima orkanskog vjetra letjeli su krovovi sa stambenih i gospodarskih objekata.

Na prometnice su pala brojna stabla, a zbog urušenih stabala stradali su i brojni automobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Sangulin/PIXSELL
Image

Nevrijeme u Utrini

"Prema podacima Zavoda za hitnu medicinu za sada nema dojava o ozlijeđenima u ovom nevremenu, što je trenutno i najbitnija informacija. Uz to župan Danijel Marušić odmah je sazvao županijski stožer civilne zaštite", rekao je za Hinu zamjenik župana Brodsko-posavske županije Marko Šimić.

Glasnogovornica policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić potvrdila je da policija još uvijek prikuplja podatke s terena te da za sada nema dojava o ljudskim žrtvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su odmah po prestanku nevremena izašli i započeli sanaciju šteta, prvenstveno na stambenim objektima. 

Ozlijeđenih ima i u Vinkovcima

Nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom zahvatilo je u srijedu navečer Vukovarsko-srijemsku županiju prouzročivši materijalnu štetu na stambenim objektima te poteškoće u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S pojedinih stambenih objekata i obiteljskih kuća jaki vjetar nosio je krovove i crijep, a problema je bilo i u prometu uslijed drveća i grana koje je uslijed nevremena palo na prometnice.

Po informacijama iz PU vukovarsko-srijemske u vrijeme nevremena dogodile su se dvije prometne nesreće na državnoj cesti D55 Vinkovci-Županja u kojoj su dvije osobe ozlijeđene te im je ukazana pomoć.

Dijelom prometnica uslijed pada drveća ili grana otežano se prometuje, a na terenu se nalaze dežurne službe koje rade na sanaciji stradalih područja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo