novi kandidat / Neočekivani obrat u 'bitki za Split': Markovina ulazi u utrku za gradonačelnika?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U utrku želi ući okupljajući lijevi blok, u kojem bi se trebala naći Radnička Fronta, LGBT zajednice grada Splita i svjetonazorski bliski SRP

16.2.2017.
11:47
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Robert Pauletić kandidat je MOST-a i njegova službena kampanja je već otpočela, dok SDP u bitku za gradonačelnika ulazi sa Aidom Batarelom. Mainstream mediji pak špekuliraju o mogućem drugom krugu između stranke Pametno i Marijane Puljak, koja ovaj put ima ozbiljne šanse, te HDZ-ove opcije sa Oparom koja po defaultu ima dvadesetak posto, piše Splitski dnevnik.

Za sada, kako stvari stoje, u igru bi mogao Željko Kerum oslanjajući se na umirovljenike koji gaje stanovite simpatije prema bivšem gradonačelniku, a jedini koji ne stoji dobro po anketama aktualni je gradonačelnik koji, doima se, više po inerciji izlazi na izbore, nego po realnim očekivanjima. Stvari su dakle posložene i realna bitka očekuje se za drugi krug između Marijane Puljak i HDZ-a koji ima svoju utvrdu tradicionalno u Splitu, gradu koji će po procjenama, ali i po realnim pokazateljima apstinirati od ovih izbora, sa realnom izlaznosti građana koja će jedva premašiti izborni prag. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je tome tako pokazuje atmosfera u gradu i u kuloarima, politika u Splitu omražena je i od nje se ne očekuje ništa dobro, kako po grad, tako i po njegove stanovnike.

Karte su posložene, zadovoljstvo kandidata je primjetno, svi ističu GUP kao točku prijepora, a papagajski se očekuje agitacija sviju oko problema Karepovca, divlje gradnje na Marjanu i “štekatskih ratova”. Doimalo se kako ćemo imati maratonske kampanje u kojima se otvoriti neće ništa novo. Aktualna vlast može biti mirna, bilo koja nova garnitura neće u svom programu imati reviziju “poslovanja” prošle, kao ni sramotni pad proračuna koji je izravno ugrozio 300 najboljih studenata koji su ostali bez stipendija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prava pomutnja, kako neslužbeno doznaje Splitski dnevnik, ipak se očekuje i realne su šanse da se ona i dogodi. Nova ljevica, stranka intelektualaca osnovana u Zagrebu, idući tjedan ima svoju izbornu skupštinu i osnivačku tribinu upravo u Splitu, a njen predsjednik, Dragan Markovina, namjerava se kandidirati za gradonačelnika i u utrku ući okupljajući lijevi blok, u kojem bi se trebala naći Radnička Fronta, LGBT zajednice grada Splita i svjetonazorski bliski SRP. Među imenima koja stoje, ili kao bliski ljudi stranke, ili kao simpatizeri iste intelektualci su poznati široj javnosti – Velimir Visković, Borislav Jokić, kao i brojni novinari, aktivisti, javni djelatnici. Program nove ljevice sastavljen je uglavnom na tim intelektualnim temeljima, a pokriva, posebno za Split, široku lepezu prioriteta, ali i stručnih rješenja. Naglasak jest, kako doznajemo, na problematici mladih, lakšem i dostupnijem fakultetskom obrazovanju, dostupnijim i nižim magisterijima i doktoratima, uglavnom usmjeren na znanost i školstvo.

Sam predsjednik Nove ljevice, Dragan Markovina, kako neslužbeno doznajemo, namjerava okupiti intelektualno i stručno tijelo svjetonazorski blisko temeljnim pitanjima za grad kojima se namjerava baviti, a ona su usmjerena na najugroženije skupine stanovnika Splita, piše Splitski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo