Neočekivana korist od zime: Bilo je za prste polizat!

13.2.2012.
14:03
VOYO logo

Nakon što je prošli tjedan olujno more na pašku obalu izbacilo velike količine prvoklasne ribe, ovog vikenda bura je 'počastila' i mještane Posedarja, koji pričaju da su se 'omastili' s čak tri tone ribe!

Najviše je bilo sipe, no pojedinci se hvale i zavidnim komadima oborite ribe, kao što su orade, zubaci, arbuni, podlanice i slično. Kapitalni ulov s posedarske obale otišao je u susjedni Paljuv, a riječ je o zubacu teškom pet kilograma, piše Zadarski list. Sretni ribolovac osim zubaca odnio je kući još desetak kilograma razne ribe i 100-tinjak kilograma sipa. No, on nije niti jedini, a niti najsretnije ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam za još petoricu Posedaraca koji su jučer iz plićaka digli svaki barem po dvjestotinjak kila ribe, a bilo je tu i Bibinjaca, Slivničana, pa i Zadrana koji su otišli kući punih spremnika automobila", kazao je jedan Posedarac koji, kao i većina drugih koji su napunili zamrzivače, nije želio odati svoj identitet.

Miro Grgić iz Slivnice je pak rado govorio o svom ulovu za koji se nije puno namučio. "Našao sam tu u plićaku pet, šest kilograma sipe jučer poslijepodne, a moj sin i njegovo društvo protekle su noći sveukupno pokupili stotinjak kilograma ribe. Najviše su sakupili sipe, ali bilo je i pravih komada, kvalitetne bijele ribe", kazao je Grgić, napominjući kako ne drže vodu priče o tome da je riba zatrovana lužinama iz Zrmanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sinoć se u mojoj kući spremala sipa, jelo se i nikom ništa nije. Ma bila je za prste polizati", kazao je ovaj Slivničanin.

Grgić se također prisjetio i priča starijih sumještana, koji su pričali da je more davne 1956. godine izbacilo ogromne količine lignji. I tada je bilo dovoljno samo prošetati obalom Novigradskog mora i pokupiti ulov. Za razliku od današnjih vremena kada su 'kopneni ribolovci' svoje ulove pospremili u zamrzivače i osigurali zalihe ribe za naredne mjesece, tada su ribu sušili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojava 'čašćenja' ribom u nedjelju je zabilježena i u Preku na otoku Ugljanu, gdje je bura na obalu također izbacivala sipe i raznu ribu.

specijal-201012070191004-Vrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo