Jedna želja Grabar Kitarović će se teško ostvariti

14.1.2015.
12:57
VOYO logo

Stručnjaci za sigurnost Mate Laušić i Željko Cvrtila, složni su u ocjeni da je Vila Zagorje na Pantovčaku puno sigurnija i funkcionalnija za poslove Ureda predsjednice od rezidencije u Visokoj.

"Te dvije lokacije ne mogu se uopće uspoređivati sa sigurnosnog aspekta jer je rezidencija u Visokoj smještena u slijepoj ulici, bez potrebnih izlaza i rješenja u izvanrednim situacijama. Vila Zagorje, s druge strane, zadovoljava najviše međunarodne standarde", ocjenjuje Mate Laušić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Cvrtila mišljenja je da zgrada u Visokoj ulici nije idealna, ali i da nije nemoguće poraditi na promjenama nakon kojih bi zadovoljila kriterije kada je u pitanju sigurnost.

Velike uštede

"Uvjeren sam da se može naći model čuvanja i uporabe objekta u Visokoj koji bi zadovoljio tražene standarde, iako ne bi bio sigurniji od Vile Zagorje. Vjerujem da će kod konačne odluke o lokaciji Ureda predsjednice sigurnosni aspekt biti značajan, ali ne presudan, jer su troškovi održavanja kompleksa na Pantovčaku ipak puno veći nego što bi koštalo održavanje i osiguranje Visoke", ističe Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem su državnički posjeti

Budući da je Kolinda Grabar-Kitarović najavila smanjenje broja zaposlenih u Uredu predsjednice sa sadašnjih 147 na 60-ak, smještaj u Visokoj ne bi trebao biti problem. Značajno bi se, također, smanjio broj pripadnika osiguranja predsjedničke rezidencije jer je parcela na Pantovčaku neusporedivo veća.

Problem bi, međutim, mogla biti organizacija državničkih susreta, pogotovo s čelnicima najvažnijih država svijeta. Naime, kako upozorava Željko Cvrtila, običaj je da uoči posjeta državnika najviše razine mjesto sastanka zajednički opserviraju predstavnici osiguranja obiju delegacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo