Ograničili ulazak na plažu / Ne može se na plažu s hranom i pićem: kako koncesionar u Dubrovniku krši zakon

Domaćima je zbog navale turista sve teže do mora. Drastičan primjer stiže iz Dubrovnika, gdje građani ne mogu bez problema na gradsku plažu

15.7.2017.
18:55
VOYO logo

Na najpoznatijoj dubrovačkoj gradskoj plaži, Banje, građane i turiste čeka pretres prije nego što mogu uživati na njoj.

Naša kamera na površini koja je upisana kao javno dobro, u više je navrata potajno snimila zaštitare koji pregledavaju osobne stvari građana i turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je čisto iz preventivnih razloga, budući da dosta stranaca zna unijeti staklene boce votke, pive i tako , a mi odgovaramo za svaku osobu koja se nalazi na našoj plaži. Želimo sprječiti da dođe do pijanstva, lomljenja, to je jedini razlog zbog kojeg se pregledavaju torbe", objasnila nam je Antonela Topuzović, glasnogovornica koncesionara na plaži Banje.

Koncesionar na plaži uredno prodaje alkohol. Na oba i jedina dva ulaza na plažu, postavio je table koja generalno zabranjuju unošenje hrane i pića. Građani tvrde da je bilo slučajeva kad nisu mogli dolje ni sa vrećicom čipsa. Zbunjeni su jer ne znaju ima li koncesionar na to pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što opće smiju, a što ne smiju? Idemo na plažu, govori nam se da ne smijemo nosit hranu na plažu, pretresaju se burse pri ulasku na plažu, hoćemo poći na noćno kupanje, a plaža je zaključana, i onda ne znamo je li to ok ili nije ok", požalila nam se Mara Kolić Pustić iz Dubrovnika.

"Svako ograničenje mora bit navedeno u dokumentaciji o davanju koncesije odnosno ugovoru, a davatelj koncesije to mora nadzirati", kazao nam je Goran Vojković, pravni stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Je li sve to okej – pretres, zatvorena vrata, zabrana unošenja hrane i pića - pitali smo zato u Dubrovačko - neretvanskoj županiji koja koncesije dodijeljuje.

"Takva razina zadiranja u privatne svrhe nije prihvatljiva , dakle koncesionar nema u nikakvom segmentu pravo ograničiti nekoga u nekakvim konzumnim stvarima koje bi unosio. Dakle sam takav način nije opravdan bilo kakvim ugovorom o koncesiji", kazao nam je Ivo Klaić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogledao sam svih 10 koncesija koje su izdane na dubrovačkom području, i u svima njima vrlo jasno stoji isti stavak, koji kaže da koncesionar ne smije onemogućiti niti ometati bilo koje korištenje javnog pomorskog dobra", objasnio nam je Marko Giljača, županijski vijećnik liste Srđ je grad.

Kratko i jasno  -  na dubrovačke plaže smijete doći i s paštetom i radlerom i čipsom .., slobodno i bez da vas itko pretresa ili onemogućuje prolaz do pomorskog dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo