Nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme!

Ovaj će listopad, primjerice na postaji Zavižan, biti upamćen kao 5. najtopliji u posljednjih 60 godina koliko ondje postoje meteorološka mjerenja.

1.11.2013.
15:24
VOYO logo

Mjesec koji je iza nas prema preliminarnoj je analizi završio kao iznadprosječno topao. Pritom je veće pozitivno odstupanje temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti zabilježeno u kontinentalnim područjima, od 2 do 3 stupnja, dok je na Jadranu bilo uglavnom za oko 1 stupanj toplije od klimatološkog srednjaka.

Stoga će ovaj listopad, primjerice na postaji Zavižan, biti upamćen kao 5. najtopliji u posljednjih 60 godina koliko ondje postoje meteorološka mjerenja. U Zagrebu na postaji Maksimir ovo je bio treći najtopliji listopad od 1949. (posljednji topliji bio je 2001.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je ove godine npr. na postaji Zagreb Maksmir razdoblje dulje od 10 dana s najvišom dnevnom temperaturom višom od 20 stupnjeva u ovo doba godine zabilježeno prvi put otkada postoje mjerenja.

No prva je polovina mjeseca bila u većini područja hladnija od prosjeka, posebno prvi listopadski tjedan kada je i na moru i na kopnu bilo zamjetno hladnije nego što je uobičajeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje se nastavlja toplo vrijeme

Početkom studenog nastavit će se iznadprosječno toplo razdoblje, ali uz puno manje pozitivno odstupanje temperature u odnosu na prosječne vrijednosti nego što je to bilo posljednjih dana listopada. Pritom će do utorka biti promjenljivo s povremenom kišom, glavninom na Jadranu i u predjelima uz Jadran gdje kiša, osobito u utorak, može biti i obilnija. Bit će i razmjerno vjetrovito, u početku uz umjeren do jak jugozapadnjak, na moru i jugo, ponegdje moguće i jako.

Malo će zahladnjeti pa se onda u utorak predviđaju vrijednosti temperature oko uobičajenih za ovaj dio godine, moguće čak i malo niže. Od sredine tjedna izgledno je ponovno malo toplije te većinom suho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do polovine mjeseca, prema danas dostupnim prognostičkim materijalima, moguće je i dalje malo toplije od prosjeka uz manje oborine nego što je uobičajeno, osobito na Jadranu i u područjima uz Jadran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo