računi bacani u koš / Nastavak suđenja u aferi 'Štandovi': 'Švaljek je odlučila da se računi Udruge U ime obitelji ne plate'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL Ivo Cagalj/PIXSELL

Danas je nastavljeno suđenje u aferi 'Štandovi' na zagrebačkom Županijskom sudu

13.9.2018.
15:04
Marko Lukunic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Pročelnik ureda zagrebačkog gradonačelnika Miro Laco posvjedočio je na suđenju svom šefu Milanu Bandiću da pokroviteljstvo nad akcijom inicijative U ime obitelji, zbog čega je Bandić optužen da je Zagreb oštetio za više od 300.000 kuna, nije obuhvaćalo financijsku potporu.

Laco je na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak kazao da je zaključak o pokroviteljstvu nad akcijom udruge Željke Markić osobno potpisao, no kada mu je pokazan dokument prisjetio se da je zaključak ipak potpisao gradonačelnik, a on tek raniji prijedlog zaključka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posvjedočio je i da je bio uključen u puštanje radijskih spotova kojima se građane pozivalo da se potpišu za izmjenu izbornog sustava, jer je i sam podržavo preferencijalno glasovanje, odnosno inicijativu udruge U ime obitelji.

Iako je potvrdio da zaključak o pokroviteljstvu nije podrazumijevao novčanu pomoć kazao je da se drugačiji zaključak mogao donijeti naknadno, što se "radilo na dnevnoj bazi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da grad spomenutim zaključkom o pokroviteljstvu nije odlučio o financijskog potpori udruzi potvrdile su i ranije ispitane službenice gradonačelnikova ureda. No, na sudu se nije pojavila Bandićeva privremena nasljednica Sandra Švaljek, koja je po ranijim svjedočenjima, odbila platiti račune što im je dostavila udruga U ime obitelji dok se Bandić nalazio u istražnom zatvoru.

Uskoka Bandića u "aferi štandovi" tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Na sudu je danas svjedočio i bivši pročelnik gradskog ureda za financije Grada Zagreb Slavko Kojić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam zahtjeve građanske inicijative 'U ime obitelji' za podmirenje troškova bacao u smeće zato jer nisu imale pravne osnove. To sam radio zato jer mi nikada nije dostavljen nalog za plaćanje koji bi se temeljio na zaključku gradonačelnika o financijskom pokroviteljstvu", izjavio je između ostalog. 

Bivša Bandićeva zamjenica na čelu grada Sandra Švaljek nije se u četvrtak pojavila na sudu pa su je ponovno pozvali za 5. listopada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od troje optuženih da su Grad Zagreb oštetili za 308.000 kuna jer su udruzi U ime obitelji koju vodi Željka Markić omogućili besplatno korištenje štandova za prikupljanje referendumskih potpisa, tikanje plakata i letaka na sudu se danas pojavio samo Ivica Lovrić. Milan Bandić i Zdenka Palac nisu, no oni ni nemaju tu obavezu. 

Svo troje proteklog je tjedna na sudu izjavilo kako se ne osjećaju krivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo