Nakon Metkovića pod vodom Gračac, Knin i Kosinj

Zbog obilnih oborina u Zadarskoj županiji najteže je u gračačkoj općini, gdje je poplavljeno nekoliko podruma obiteljskih kuća, a izvanredno stanje proglašeno je i na području Kosinja i Knina.

2.12.2010.
9:42
VOYO logo

U Gračacu su zbog obilnih oborina i visokog vodostaja rijeke Otuče poplavili podrumi nekoliko obiteljskih kuća. Velike teškoće stvara i plavljenje septičkih jama, iz kojih se otpadne vode izlijevaju u rijeku, doznaje se od zamjenika načelnika gračačke općine Milana Tankosića, načelnik općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Doznaje se i da su porasle visine vodostaja rijeka Like i Novčice zbog čega u akumulacijsko jezero Kruščicu u Kosinju dotječe velika količina vode. Jezero je tako gotovo napunjeno, te se voda ispušta odvodnjom kroz branu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbilježen je porast vodostaja rijeka Save, Une i Orljave, a tijekom četvrtka očekuje se njihov danji rast, te je moguće proglašenje izvanrednih mjera od poplava nizvodno od Jasenovca.

Poplavljene su prometnice i kuće u Kninu zbog izlijevanja rijeke Krke. Stanovnici se bore protiv nabujala vode svim raspoloživim sredstvima, a pod vodom je i benzinska postaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog izlijevanja Neretve zatvoreno je više cesta na području Metkovića, zbog čega je gotovo nemoguće izaći iz grada, a u školama na desnoj obali nema nastave. Poplavljeno je oko 200 kuća, uglavnom na desnoj strani grada.

'U Metkoviću ovako strašno nije bilo od '50-ih godina', javljaju nam čitatelji iz potopljenog grada. Grad je potpuno odsječen, pod vodom je zarobljeno oko dvjestotinjak kuća, a najgore se tek očekuje. Sljedećih šest, sedam sati bit će vrlo dramatično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 5 sati vodostaj Neretve dosegnuo je visinu od 405 centimetara i najveći je vodostaj izmjeren u posljednjih 50 godina. U siječnju ove godine za vrijeme velikih poplava vodostaj nije prelazio 383 cm. Kako je priopćeno iz Stožera za zaštitu i spašavanje, predviđa se da će vršni vodostaj od oko 405 cm trajati još najmanje šest sati.

Postavljeni su zečji nasipi u Kominu, Opuzenu, Metkoviću i Krvavcu. Za to je utrošeno 10 tisuća vreća pijeska, a ostalih oko 25 tisuća vreća upotrijebilo se kao pomoć ugroženom stanovništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U naselju Komin poplavljeno je 60-ak objekata. U Metkoviću je desna obala Neretve poplavljena zaobalnim vodama i očekuje se plavljenje većeg broja objekata nego što je to bilo u siječnju, kada je poplavljeno 700 objekata.

Dubrovačko-neretvanska županija proglasila je u srijedu navečer izvanredno stanje na području Metkovića, Opuzena, Ploča i općine Kula Norinska. Angažirana je većina vatrogasnih postrojbi županijske Vatrogasne zajednice - oko 200 ljudi, dok je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poslano 20, a iz Hrvatske gorske službe za spašavanje 22 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neretva većim dijelom protječe kroz BiH, a zasad ne postoji zajednička obrana od poplava. No, prije 20-ak dana dogovor s mjerodavnima u BiH napokon je i postignut. Sustav obrane od poplava, podizanjem osam kilometara nasipa s hrvatske strane i dva i pol kilometra u BiH, trebao bi se graditi na proljeće iduće godine.

Podsjećamo, prilikom posljednjih poplava u Metkoviću, u siječnju ove godine, politička je vrhuška obećala pomoći gradu i učiniti potrebno da se stanje ne ponovi. Ponovilo se, i to gore nego tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilne oborine su i Gospićanima donijele još jednu neprospavanu noć. Vatrogasci su ispumpavali vodu iz 20-ak podruma. Zbog porasta vodostaja rijeka Novčice i Bogdanice, proglašeno je izvanredno stanje, a zbog prelijevanja vode iz akumulacijskog jezera Krušćica, u Kosinjskoj dolini, proglašene su redovite mjere obrane od poplave. Vodostaj rijeke Like, koja puni jezero, i dalje raste, no za sada nema opasnosti za kuće i prometnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kninu, pak, prijeti Krka. Proteklih sati vodostaj je narastao 15-ak centimetara, a u gradu je proglašen prvi stupanj obrane od poplava.

Vezani članak:

arti-201012010349006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo