kontroverzna tema / Nakon 25 godina Ustavni sud donosi odluku o ustavnosti pobačaja u Hrvatskoj?

Prošlo je čak 25 godina otkako je na Ustavni sud poslan prvi zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona koji u Hrvatskoj svakoj ženi dopušta pobačaj. Sud se zbog velikih ideoloških sukoba po tom pitanju godinama nije oglasio, no uskoro dolazi na dnevni red

12.12.2015.
19:18
VOYO logo

Ima li žena pravo na abortus pitala je liječnica i katolička aktivistica Ružica Ćavar Ustavni sud i to davne '91. godine. Odgovor još nije dobila.

Tek je 2009. godine Ustavni sud tražio mišljenja relevantnih stručnjaka po pitanju abortusa. Neslužbeno, predmet je napokon pri kraju te bi sud, nakon 25 godina, do isteka osmogodišnjih mandata u lipnju mogao donijeti odluku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je nezgodno da je toliko drugo trajalo, ali Ustavni sud nema jasno određene rokove. Zašto sada? Sud je pri kraju djelovanja pa je važno da se zaostaci ipak riješe", rekla je ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

U Hrvatskoj su žene još za vrijeme Jugoslavije mogle odabrati abortus do 10. tjedna trudnoće. Ružici Ćavar to se još na fakultetu nije sviđalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako svećenik, vjernik i katolik mogu reći da to nije dopušteno. Imamo puno slučajeva gdje su doslijedno onda donijeli dijete na svijet poštivajući zakon života. Pravo svakoga je da se rodi nakon što je začet", kazao je prebendar Zvonimir Kurečić.

U većini europskih zemalja abortus je dozvoljen i prepušten odabiru žene - osim u Irskoj i Malti gdje je strogo zabranjen. U Poljskoj i na Cipru je dozvoljen samo ako je ugrožen život majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili je plod pak deformiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece', ali se ipak ne provodi tako slobodno.

"Imamo zakona, a zakon nemamo. Pobačaj se obavlja, a Hrvatska je u vrhu po malom broju pobačaja, a opet apsurdno - jako malo korištenja kontracepcije", pojasnila je Mirjana Kučer iz feminističke udruge Domine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobačaji se i dalje rade ilegalno ili se prijavljuju kao spontani - zbog toga je Hrvatsku čak i UN upozorio. 

"Što ćemo dobiti ako se zabrani pravo na prekid trudnoće - hoćemo dobiti zatvor, opet igle. Pobačaj mora biti legalan, dostupan i siguran. I žena ima pravo donositi odluke o vlastitom tijelu", naglasila je Kučer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Hrvatska po pitanju pobačaja ostati u društvu većine europskih zemalja - ili ćemo ga poput Irske Ustavom zabraniti - mogli bi saznati već do ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo