Planinski masivi Lijepe naše / Najviši vrh Velebita i njegove ljepote

Image
Foto: YouTube

Velebit, jedinstveno velebno mjesto netaknute prirode, osim po svojim endemskim vrstama poznat je i zbog Zavižana, najvišeg vrha na Velebitu.

19.4.2018.
22:58
YouTube
VOYO logo

Planina Velebit najduži je planinski masiv Lijepe naše, a mnoge su karakteristike koje ga izdvajaju u odnosu na druge planine u Hrvatskoj. Naime, Velebit obiluje najrazličitijom vegetacijom, a poznat je i po endemskoj vrsti cvijeća velebitskoj degeniji.

Najviši vrh Velebita visok je 1678 metara što Velebit čini tek četvrtom planinom po nadmorskoj visini u Hrvatskoj. Radi se o Zavižanu, najvišem vrhu Velebita koji izgleda kao stožac, dok je sami vrh ispunjen stijenama i kršem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avanturisti preporučuju penjanje na najviši vrh Velebita gdje će vas dočekati iskusni planinari u poznatom planinarskom domu Zavižan. Osim toga najviši vrh u Hrvatskoj nudi i razgledavanje meteoroloških postaja koje na obroncima Velebita rade već više od 60 godina.

Image
Foto: L. Kvarantan

Velebit, foto: L. Kvarantan

Poseban je doživljaj uživati u ljepotama botaničkog rezervata Zavižan gdje se možete upoznati s raznolikim vrstama bilja uz stručno vodstvo biologa i botaničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je najviši vrh Velebita tek četvrti vrh po visini u Hrvatsko, Velebit je i dalje najduži planinski masiv na našim područjima stoga vrijedi uputiti se na njegove obronke i uživati u različitoj vegetaciji, vapnenačkim stijenama i šarenim livadama koje rezervati i pješačke staze Velebita nude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo