u zadnji čas / Nacionalni park Krka i Hrvatsko botaničko društvo organizirali projekt kojim se nastoji obnoviti opožarene površine

Nacionalni park Krka i Hrvatsko botaničko društvo u zadnji čas organiziraju i prate obnovu poluzaraslih kamenjarskih travnjaka kontroliranom ispašom.

27.10.2017.
19:00
VOYO logo

Pale vatru u Nacionalnom parku Krka, dopustili su sječu i ispašu i sve to zovu znanstvenim projektom. Upravo tako Nacionalni park Krka i Hrvatsko botaničko društvo sve to provode u suradnji s lokalnim stočarima i u kontroliranim uvjetima.

Ovce koje pasu na kamenjaru u Ivoševcima ne pasu samo da bi se hranile. One su i važna karika znanstvenog  projekta.

Tim pilot modelom nastoji se obnoviti kamenjarske travnjake koji uzmiče pred šmrikom i alepskim borom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od proglašenja Nacionalnog parka Krka 1985. puno toga se promijenilo, a osobito način života, broj stanovnika i stoke.

"Sad ljudi drže puno manje stoke i manje intenzivno se koristi prostor za ispašu, ne održava se više i onda je prirodnim procesima sukcesije došlo do zaraštavanja", rekao nam je voditelj projekta Vladimir Hršak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni park Krka i Hrvatsko botaničko društvo u zadnji čas organiziraju i prate obnovu poluzaraslih kamenjarskih travnjaka kontroliranom ispašom, ali i potpuno zaraslih površina kontroliranim spaljivanjem. Nestanak pašnjaka veliki je problem za zaštićeno područje.

"Nedostatak ispaše pogoduje zaraštanju što svakako predstavlja problem i djelatnicima Nacionalnog parka, lokalnom stanovništvu, ali i životinjama koje tu žive", zaključuje glasogovornica Nacionalnog parka Krka Katia Župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ovce koje pasu pri tlu na projektu planiraju "angažirati" i koze koje brste grmlje u višoj zoni. Sada je prilika obnoviti i velike, ovo ljeto opožarene površine i tako smanjiti opasnost od budućih požara 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo