Na internetu se diplomski rad nudi za 500 kn?!

'Svaki put kad zatražite pomoć za određeni projekt, dobit ćete marker.

16.5.2011.
11:32
VOYO logo

Internet je promijenio školovanje za sva vremena – više nije problem samo u 'čitanju lektira' učenjem sažetaka s mreže, nego on pruža i druge vrste 'usluga' đacima i studentima neradnicima. Jedna od njih je i pisanje seminarskih, maturskih, diplomskih, pa čak i magistarskih radova po razmjerno povoljnim cijenama, ako se gleda prema satnici grijanja stolice koja je potrebna za takav posao.

Posao nije nov, ali tehnologija jest i napreduje iz dana u dan - zbog interneta je izbačen međukorak oglašavanja po fakultetima koji je profesionalne pisače radova dovodio u opasnost od toga da im netko taj oglas potrga bez njihova znanja ili da budu preupadljivi savjesnim članovima akademske zajednice. Osim toga, neke od stranica ističu kao prednost činjenicu da im se baza radova, sa svakim novim zahtjevom, raste i biva sve većom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povoljnosti, razne vrste plaćanja, nagrade za kupce...

"Pišem diplomske s izvrsnom prolaznošću, cijena rada je 30 kuna po stranici. Molim najavu unaprijed tri do četiri tjedna. Magistarski radovi pišu se četiri do osam tjedana, cijena stručnog magistarskog rada je 50 kuna, a onog znanstvenog 60 kuna po stranici. Izrada power pointa košta 200 kuna (do 50 slajdova). Svaki rad je originalan, a diskrecija naručitelja zajamčena", citira Vjesnik jedan od siteova na kojima se radovi prodaju.

Drugi, pak, ističe preporuke tipa: "jedan od poznatijih webova za prodaju seminarskih i diplomskih radova hvali se da je najstariji projekt toga tipa sa specijaliziranim timom", a nastao je 2002. godine i djeluje na području zemalja bivše Jugoslavije! No, najbolje je što čak imaju i akcije u kojima daruju - markere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki put kad zatražite pomoć za određeni projekt, dobit ćete marker. Ako nas preporučite kolegi ili prijatelju, dovoljno je samo da se pozove na vas i dobit ćete još jedan maker. Kad ih prikupite 12, dobit ćete pravo na izradu tri rada po želji potpuno besplatno", objašnjavaju svoju novu akciju.

Intelektualni kriminal

Ministarstvo obrazovanja navodi da je sve to u ingerenciji policije i Sveučilišta poput afere Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek izjavila je Vjesniku kako je "zgranuta" i u nevjerici, ali ističe i kako njena agencija nema nikakvu moć nad tom sivom granom ekonomije. Na Sveučilištu najavljuju da će "svakako upozoriti uprave fakulteta i apelirati na Studentski zbor, da se uključe u sprečavanje ovakvih pojava".

Prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak ovakav "biznis" naziva "intelektualnim kriminalom", i smatra kako bi "to trebao biti i stav čitavog društva, a ne samo profesora i studenta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201006010085006 arti-201102260312006 arti-201102080363006 arti-201103300863006 arti-201005310070006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo