ekološki prihvatljivije / Na grijanje odlazi 75 posto ukupnih režija: Stižu poticaji za peć na drva, evo na što trebate pripaziti

Ovakvi sustavi grijanja ekološki su prihvatljivi i utječu na smanjenje ugljikova dioksida u zraku

29.11.2018.
7:00
VOYO logo

Prilika je za ugradnju centralnog grijanja na pelete ili drva, uz poticaje države od 40 do 80 posto, ovisno o području na kojem se kuća nalazi. Natječaj je raspisao Fond za zaštitu okoliša, a novo grijanje ovim će putem stići u oko 300 domova. 

Dušanka se već neko vrijeme grije na drva i pelete. Najbolji test ovakav je način grijanja prošao lani, kada je u Delnicama bila jedna od najhladnijih zima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo četiri radijatora, u svakoj sobi jedan, u kuhinji i u kupatilu jedan i to nam onda sve zagrije", govori nam Dušanka Crnković. I sama se u prethodnom krugu javila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša, no njezina prijava nije prošla. Savjet svima koji će tek ispunjavati potrebne papire.

"Ja bih upozorila ljude da si paze kod ispunjavanja tih papira, sve što treba za tu energetsku učinkovitost, jer upravo mi smo pogriješii da nismo jedan križić stavili. Nismo naveli da naš objekt nije kulturno dobro", nadodaje Dušanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvi sustavi grijanja ekološki su prihvatljivi i utječu na smanjenje ugljikova dioksida u zraku. Na grijanje odlazi 75 posto od ukupnih režija. Nove peći, ističu iz Fonda, donose i uštedu.

"Već u prvih tjedan dana na naš javni poziv za peći na pelete dobili više od 100 posto i vrlo brzo, svi koji se žele prijaviti moraju požuriti, jer će taj poziv biti zatvoren", upozorava Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je najveći hrvatski proizvođač peleta. Lani su kupili još jednu prešu, kako bi pratili potrebe domaćih potrošača.

"Sve više se javlja domaćih kupaca s područja Gorskog kotara, onda Istra, Rijeka, znači to lagano poprima prave oblike vrijednosti tog proizvoda. Što znači da je Ministarstvo napravilo pravi korak", kazao nam je voditelj operative Delnice Josip Miloš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država za poticaje izdvaja ukupno 12 milijuna kuna, u jedno kućanstvo maksimalno može ići 35 tisuća kuna, a cijena ovakvog sustava grijanja je oko 40 tisuća. Za prijavu se treba javiti u Fond za zaštitu okoliša. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo