Apsurd u Rovinju / MUP traži teleoperatora da skine antenu s krova zgrade policije, oni se oglušili i stavili ih na čekanje

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Metalna je konstrukcija pobudila interes i zabrinutost javnosti vezanu za sumnju o tome da je rijeć o baznoj stanici koja zračenjem ugrožava zdravlje djece

25.10.2019.
9:53
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Zbog čega je A1 stavilo ministarstvo 'na čekanje' i zbog čega se, sa već mjesec dana od zahtijeva za preseljenjem, odnosno ukljanjanjem sporne antene koja je kroz peticiju ujedinila brojne građane Rovinja, koji su zbog blizine vrtića i škola zahtijevali njeno trenutno skidnje, još uvijek nije poznato, piše Glas Istre.

Odgovor na pitanje postavljeno na službenu adresu glasnogovornika PU Istarske nismo dobili, ali je stiglo obećanje da će isti upit biti proslijeđen službi za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova. S obzirom da je neko nepisano pravilo, da službe na novinarski upit imaju pravo čak dva tjedna sastavljati odgovor i prikupljati tražene informacije ostaje samo za nadati se da će odgovor stići kad metalna konstrukcija bude uklonjena, ili barem istovremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, antena je bez znanja i suglasnosti Grada Rovinja podignuta još u srpnju na krovu zgrade PP Rovinj koja se nalazi u neposrednoj blizini tri srednje škole i dva vrtića. Metalna je konstrukcija pobudila interes i zabrinutost javnosti vezanu za sumnju o tome da je rijeć o baznoj stanici koja zračenjem ugrožava zdravlje djece. Sumnja je, dakle, rezultirala peticijom kao i dodatnim pritiskom predstavnika Grada Rovinja u zahtjevu da je se ukloni.

Nadalje, u prepiski s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), Glas Istre je dobio odgovor da je ist postavljena uz suglasnost MUP-a, i to temeljem projektne dokumentacije u kojoj je bilo navedeno da su zadovoljeni uvjeti statike, odnosno da nema opasnosti za stabilnost objekata kao i da su razine elektromagnetskih polja manje od graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo