'Moramo platiti 150 kuna ili će nam djecu izbaciti iz škole!'

Roditelji učenika omiške Srednje škole Jure Kaštelana moraju do kraja rujna u školu donijeti 150 kuna. U suprotnom njihova djeca neće moći pohađati nastavu u toj javnoj ustanovi.

16.9.2013.
9:16
VOYO logo

Ako učenici ne donesu novac, bit će, grubo rečeno, izbačena iz škole, bez obzira što im je Ustavom zajamčeno pravo na besplatno srednjoškolsko obrazovanje i što nigdje, ni u jednome zakonu, ne piše da moraju platiti namet koji škola uvede bez ikakva obrazloženja.

Roditelji iz Omiša tako moraju plaćati 150 kuna ako žele da im djeca nastave školovanje – a da im nitko nije objasnio što zapravo plaćaju, kamo ide taj novac, na čiji račun i tko kontrolira njegovu potrošnju. Diljem Hrvatske roditelji srednjoškolaca plaćaju za besplatno školovanje svoje djece. Ravnatelji cifru određuju u dogovoru sa školskim odborima, a na roditeljima je da za upis – premda u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi nema ni govora o upisnini – izdvoje od 100 do 200 kuna. Poneka djeca početkom rujna kući donose i prazne uplatnice, pa je majkama i očevima ostavljeno da sami odrede koliko će uplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve prema zakonu'

Za ravnateljicu omiške srednje škole, ustanove koju pohađa više od 500 đaka, problema nema. Sve je, kaže, po zakonu, piše Slobodna Dalmacija.

''U natječaju za upis u našu školu sve je bilo jasno navedeno. Nije to upisnina, nego novac koji će, kao i svake godine, biti iskorišten za potrebe škole. Posebno pri tome pazimo na djecu nezaposlenih roditelja, koji ništa ne plaćaju. A osjetljivi smo i na krizu, znamo da se teško živi, pa nismo, poput nekih škola, išli na veći iznos od sasvim prihvatljivih 150 kuna'', objasnila je Ada Kuvačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo