MINISTRICA OTKRILA IZMJENE SPORNOG ZAKONA: / Bračne i izvanbračne zajednice bit će izjednačene! Pojasnila i što znači 'odgajati dijete kao domoljubnu osobu'

Image
Foto: Pixsell

Ministrica Nada Murganić koja se našla meti bijesnih kritika ogorčenih građana zbog prijedloga Obiteljskog zakona, ispričala se građanima zbog sporne definicije obitelji u spomenutom Zakonu.

15.10.2017.
19:55
Pixsell
VOYO logo

'Izražavam iskreno žaljenje i ispričavam se svima povrijeđenima, a osobito parovima koji su tijekom života izgubili djecu. U ovoj kratkoj javnoj raspravi građani su jasno pokazali da su emotivno vezani za pojam obitelji i s pravom smatraju da im nitko nema pravo reći što je to obitelj', rekla je ministrica za Jutarnji list.

Zakon je sada poslan na doradu pa kakve onda promjene možemo očekivati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ima ih dosta. Važno nam je u središte Zakona staviti zaštitu djece - sve djece na isti način, i bračne i izvanbračne', rekla je ministrica i dodala kako će izvanbračne i bračne zajednice zakonski biti izjednačene te da će moći posvajati djecu po istim uvjetima.

Image
BURNE REAKCIJE NA NOVI OBITELJSKI ZAKON: /

'Samo opasni fanatik može predložiti da bračni par bez djece nije obitelj'

Image
BURNE REAKCIJE NA NOVI OBITELJSKI ZAKON: /

'Samo opasni fanatik može predložiti da bračni par bez djece nije obitelj'

Mijenjat će se i definicija posvojenja. ' Izbačena je zabrana provođenja probnog perioda između posvojitelja i posvojenog djeteta, jer takav period u prvom redu može koristiti starijoj djeci da dobiju priliku i ‘odustati’ ako se ne snađu u novoj obitelji. Pripremu posvojitelja moći će raditi i udruge, a ne samo obiteljski centri', kaže ministrica Murganić za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zakonu će biti izbačene i tablice alimentacija, točnije, okvirni izračuni iznosa alimentacije s obzirom na primanja roditelja.

'Tablice su, prema ocjeni struke, bile nerealne i, da naglasim, samo orijentacijske. No, pričekajmo da vidimo što će reći javna rasprava. I nadalje ostaje propisana odluka o minimalnim mjesečnim iznosima potrebnim za uzdržavanje djeteta te da dijete treba pratiti standard roditelja s kojim ne živi', kaže Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je i što točno znači odredba prema kojoj roditelji imaju dužnost odgajati dijete kao domoljubnu osobu.

'Odgajati ga na način da upoznaje ljepote naše države, bogatstvo naše tradicije, našu kulturu i kulturu naših nacionalnih manjina, običaje, da voli svoju domovinu i bude ponosno na nju, ali i da kritički promišlja što može učiniti kako bi bila bolja, a život u njoj kvalitetniji', pojasnila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo