TRENDOVI U HRVATSKOJ / Marić o valu poskupljenja: 'Što se tiče hrane, to je ono što nas najviše zabrinjava'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Komentirajući val poskupljenja, Marić je kazao da ne mogu neutralizirati sve inflatorne pritiske, ali ih barem mogu ublažiti

13.4.2022.
10:20
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" komentirao je gospodarski rast i stopu inflacije u Hrvatskoj.

Najavio je da će na posljednjoj sjednici Vlade u travnju biti predstavljen program konvergencije te da će biti poslan u Bruxelles, što je, kako je kazao, prilika da ažuriraju makroekonomske projekcije. "U ovom trenutku nemamo još posljednje brojke", rekao je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trendovi su vam, nažalost, sljedeći - gospodarski rast će biti nešto niži, a stopa inflacije znatno viša nego što je originalno planirano", dodao je Marić.

O valu poskupljenja

Komentirajući val poskupljenja, Marić je kazao da ne mogu neutralizirati sve inflatorne pritiske, ali ih barem mogu ublažiti. Dodao je da je na njima da prate razvoj situacije kako bi se Vladine mjere što je moguće više materijalizirale prema građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO JE LUDNICA!' /

Bivši ministar financija šokiran skokovima cijena: 'Nije 5, nego 50 posto!'; A najgore tek slijedi? 'Podivljat će. Toga se bojimo'

Image
'TO JE LUDNICA!' /

Bivši ministar financija šokiran skokovima cijena: 'Nije 5, nego 50 posto!'; A najgore tek slijedi? 'Podivljat će. Toga se bojimo'

"Mi smo bili egzaktni kod plina, gdje smo vrlo jasno rekli - da nema paketa mjera, prosječno povećanje cijene bilo bi gotovo 78 posto. S paketom mjera ono je malo niže od 20. Naravno, ne za sve, prosječno. Naravno, one socijalno ugroženije skupine društva upravo će osjetiti taj najmanji porast, a neki drugi će nešto veći, ali u prosjeku to je malo niže od 20 posto", rekao je Marić.

"Što se tiče hrane, to je ono što nas, naravno, najviše zabrinjava i trebamo na tome raditi. Mi ćemo, naravno, pratiti razvoj događaja i u skladu s razvojem situacije po potrebi pooštravati neke stvari, uvoditi eventualno nove mjere, to ćemo sve vidjeti kako se stvari budu razvijale", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na razini Europske unije, kazao je Marić, sve zemlje su proteklih mjeseci bilježile ubrzavanje inflacije. "Hrvatska je i dalje točno na prosjeku 27 zemalja", dodao je.

O rekonstrukciji Vlade

Upitan o mogućnosti usporavanja ili odgode ulaska Hrvatske u eurozonu, Marić je rekao da se drže istog terminskog plana - 1. siječnja 2023., "ako ispunimo sve uvjete". "Hrvatska do sada nije dala jedan jedini razlog nikomu da se nešto uspori ili odgodi", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, Marić je kazao da će premijer Andrej Plenković poduzeti sve potrebne aktivnosti te da ima i suglasnost što se tiče vladajuće koalicije da se to napravi kako treba. "Vremenski okvir - ovisno o tome kako će svi ti razgovori ići i u neko skoro doba imat ćemo više informacija", zaključio je Marić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo