MINISTAR FINANCIJA O DRŽAVNOM PRORAČUNU: / 'Ne možete učiniti sve zadovoljnim, moja je zadaća učiniti sve nezadovoljnima'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Za iduću godinu predložili smo podizanje praga na 12-postotnu stopu poreza na dobit na 7,5 milijuna kuna.

19.12.2019.
8:49
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marićgostujući na HRT-u osvrnuo se na ovu godinu te najavio neke nove mjere koje će stupiti na snagu 2020. godine. Kazao je da uskoro na snagu stupaju zakoni koji će mlađe od 25 godina potpuno osloboditi poreza na dohodak, a one između 26 i 30 godina za 50 posto.

"Mjera je to koja ima evidentno demografsku notu, ali ima i gospodarsku i socijalnu općenito. Također, diže se i neoporezivi dio, dakle osobni odbitak s 3800 na 4000 kuna za sve", najavio je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prejudiciramo i uvođenje eura'

"Za iduću godinu predložili smo podizanje praga na 12-postotnu stopu poreza na dobit na 7,5 milijuna kuna. Na neki način prejudiciramo i uvođenje eura, da to bude na milijun eura, što će značiti da će 93 posto poduzetnika u RH plaćati 12 posto stopu poreza na dobit. Nemojmo se fokusirati na pojedine segmente ovog ili onog dijela. Gledajmo cjelinu. Ako iz svega ovoga izvučemo zaključak nama ne treba samo adekvatna politika plaća, nego jedna temeljita prava reorganizacija državne i javne uprave", poručio je Marić gostujući na HRT-u.

Dodao je da su dosadašnje monetarne i fiskalne mjere Vlade davale određene rezultate te da se fokus sada više treba usmjeravati na strukturne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo se voditi što je više moguće tržišnim principima, da se gledaju poslovne performanse, da se uvode indikatori, kojima možemo pratiti i trendove u samom poduzeću ali i usporedbu, ako nemamo u Hrvatskoj, onda ćemo gledati međunarodnu. Dakle sve su to stvari o kojima moramo voditi brigu. Mogućnosti proračuna u razvojnom smislu sada su u onom dijelu kapitalnih investicija financiranih iz EU fondova. Međutim veliki potencijal postoji u državnim poduzećima", rekao je Marić.

Image
ZAISKRILO U SABORU TIJEKOM RASPRAVE O PRORAČUNU: /

Marić hvalio sam sebe, a oporba kontrirala: 'Niste rekli najbitniju istinu!'

Image
ZAISKRILO U SABORU TIJEKOM RASPRAVE O PRORAČUNU: /

Marić hvalio sam sebe, a oporba kontrirala: 'Niste rekli najbitniju istinu!'

Image

'Proračunski izazov je pomiriti nepomirljive stvari'

Osvrnuo se i na privatizaciju rekavši kako taj pojam među Hrvatima nije popularan jer evocira negativne konotacije iz prošlosti. No, istaknuo je pozitivne primjere privatizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzmite primjer brodogradilišta ili problematičnih poduzeća. Do jučer tema privatizacije bila je vrlo teško prihvatljiva. Međutim, kad voda dođe do grla, počne ulaziti u grlo, onda nam je sasvim normalno reći da nam je izlaz iz toga plan restrukturiranja i pronalazak strateškog partnera", kazao je.

Komentirajući činjenicu da svaki mjesec u 1. mirovinskom stupu nedostaje od 130 do 140 milijuna eura Marić je kazao kako je sve u sastavnicama proračuna. To je izazov - pomiriti nepomirljive stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete učiniti sve zadovoljnim, moja je zadaća učiniti sve nezadovoljnima", rekao je Marić u emsiji Druga strana na HRT-u.

'Štrajkovi su legitimni, ali sve je otišlo predaleko'

Govoreći o plaćama u javnom i državnom sektoru, ministar financija ustvrdio je da su štrajkovi legitimni, ali da je u slučaju nedavnog štrajka prosvjetnih radnika to otišlo predaleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo često su nas učili da rast plaća treba pratiti rast produktivnosti. U realnom sektoru to se lakše može mjeriti. U državnoj i javnoj upravi to je teže, ali postoje parametri. Npr. rezultati državne mature i PISA testovi su pokazali da tu ima prostora za napredak. Politika plaća treba biti sastavni dio ukupnog paketa. Drago mi je što su nakon štrajka učitelja i cijelog procesa, građani naučili kako se ta plaća formira i što su nam se svima otvorile oči", rekao je Marić

Na pitanje voditelja zna li država koliko plaća sve one koje plaća, Marić je kazao kako postoje Registar zaposlenih u javnom sektoru i COP, što je veliki projekt koji vodi FINA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obuhvaća osnovice, koeficijente i materijalna prava. Ali uvijek treba nešto više. Zato nam treba temeljita analiza za iskorak i reformska mjera da se sve to poboljša", rekao je Marić zapitavši se na kraju: zašto neke stvari nisu sređene ranije.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo