nekoliko razloga / Milanović odbio Banožića. Ne da obuku ukrajinskih vojnika u RH. Pozvao se i na Ustav

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'U dopisu koji nam je dostavljen ne navodi se pravna osnova po kojoj je utvrđeno da je Ukrajina država saveznica u smislu ove odredbe Ustava (ne radi se o članici niti jednog saveza čiji je član Republika Hrvatska i članstvom kojim se obvezujemo na pružanje vojne pomoći', poručuju iz Ureda predsjednika

22.11.2022.
14:05
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović zaprimio je dopis ministra obrane kojim se traži njegova prethodna suglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Ured Predsjednika Republike obavještava javnost da je navedeni ministrov dopis nepodoban za postupanje Predsjednika Republike iz nekoliko razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo, ističe se da se predsjedniku obraća ministar obrane koji niti Ustavom niti Zakonom o obrani nije ovlašten tražiti prethodnu suglasnost Predsjednika Republike. Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada Republike Hrvatske, Predsjednik Republike Hrvatske i eventualno Hrvatski sabor.

Zatim da predloženi nacrt Odluke ne navodi konkretno ni aktivnosti koje bi pripadnici Hrvatske vojske provodili u inozemstvu niti djelovanje odnosno aktivnosti koje bi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine provodili na teritoriju Republike Hrvatske. Jedino što se navodi u obrazloženju Odluke su opći podaci o samoj misiji EUMAM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sastanak ministara /

Politico piše kako kreće vojna obuka 15.000 ukrajinskih vojnika na tlu EU-a. Domaćin bi mogla biti i Hrvatska?

Image
sastanak ministara /

Politico piše kako kreće vojna obuka 15.000 ukrajinskih vojnika na tlu EU-a. Domaćin bi mogla biti i Hrvatska?

Iz Ureda Predsjednika pozivaju se na članak 7., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske koji glasi:

"Oružane snage država saveznica mogu prijeći granicu i ući u Republiku Hrvatsku ili djelovati unutar njezinih granica u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju da bi ova odredba Ustava uopće došla u obzir mora se raditi ili o oružanim snagama država saveznica i ulasku ili djelovanju takvih snaga u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima.

"U dopisu koji nam je dostavljen ne navodi se pravna osnova po kojoj je utvrđeno da je Ukrajina država saveznica u smislu ove odredbe Ustava (ne radi se o članici niti jednog saveza čiji je član Republika Hrvatska i članstvom kojim se obvezujemo na pružanje vojne pomoći), niti koji bi to bio međunarodni ugovor temeljem kojeg bi njene oružane snage ušle i/ili djelovale na području Republike Hrvatske", poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz obrazloženja nacrta Odluke proizlazi da hrvatska Vlada planira provoditi obuku ukrajinskih vojnika na području Republike Hrvatske. U tom slučaju, odredba čl. 7. st. 3. Ustava na koju se poziva Nacrt odluke je neprimjenjiva", zaključuju.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo