'Morat ćemo ovo izgurati na neki način bez mržnje'

Premijer Zoran Milanović u subotu je komentirao najavu MOL-a o prodaji dionica INA-e, te skori referendum i stav HNS-a koji je u Saboru glasovao protiv raspisivanja referenduma.

9.11.2013.
16:21
VOYO logo

"Hrvatska ima pravo prvokupa, ali riječ je o nekoliko milijardi eura koje, ako se dionice prodaju, treba skupiti. U takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti", kazao je Milanović o ideji da država otkupi dionice INA-e. Uvjeren je da je namjera MOL-a da proda dionice INA-e stvarna.

"Ne znam što znači konačna odluka. S takvim stvarima se ne šališ. U protivnom, smanjuješ vrijednost svoje imovine. Dakle, to sigurno nisu napravili zato da bi prijetili jer time izvlače iz svog džepa. Nisu, vjerujem da je ta namjera stvarna", istaknuo je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam za to da se o ovakvim stvarima odlučuje na referendumu'

Komentirajući referendum o braku, premijer je istaknuo da je protiv toga da se na takav način odlučuje o pravima manjina. "Iznio sam svoj stav i svoju dilemu, kao i želju da Ustav promijenimo, ako je to ikako moguće, u skorije vrijeme i da ovo bude jedna neugodna epizoda u kojoj se na referendumu odlučuje, a mora se jer druge nema, takvi su ustavni zakoni po kojima se odlučuje o pravima manjina koje god to bile, to nije dobro. Ali Ustav to ne priječi, to nije protuustavno i morat ćemo ovo izgurati na neki način bez mržnje, bez euforije. Ja sam rekao kako ću glasati i kod toga ostajem. Nisam za to da se o ovakvim stvarima, o pravima manjina, odlučuje na referendumu i ako to uredimo Ustavom dobro, ako ne - bit će teže", rekao je Milanović.

Kazao je i da mu je neobičan HNS-ov stav u Saboru gdje su glasovali protiv ili bili suzdržani. "Pa malo neobično zato što je gospođa Pusić rekla da će izaći na referendum i glasati protiv inicijative.Treba netko izglasati referendum, ali tu je SDP da provodi zakone i Ustav, a drugi ako žele skupiti simpatije, meni to nije jasno, mislim da su trebali glasati za, jer ako već govore da će izaći na referendum i glasati protiv, neka preuzmu odgovornost da se taj referendum raspiše, jer to nije popularna odluka. Ja bih rado da se s tim ne moram baviti, da moje kolege to ne moraju raditi, ali moraju. To je zakon. Valjda netko mora provoditi zakon", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neću se zalijetati i reći da su ustavne promjene dogovorene'

Osvrnuo se i na pregovore oko ustavnih promjena. "Ne možete promijeniti zakon o referendumu bez da prije toga promijenite Ustav. Barem ne neke odredbe Zakona o referendumu koje su vezane na Ustav, u protivnom će to pasti na Ustavnom sudu - dakle Ustav, ustavni zakon o Ustavnom sudu i Zakon o referendumu kao zadnji dio paketa, ali za to je potreban dogovor 2/3 zastupnika i ja se naprosto neću zalijetat u ovom trenutku i reći da je to dogovoreno, ali o tomu se ozbiljno razgovara. Izgleda da postoji jedan veliki broj zastupnika koji slično razmišljaju"", objasnio je premijer.

A iza njih stoji milijun i 600 tisuća birača, zaključio je Milanović navodeći da je to dvotrećinska većina u Saboru. "Budemo li dopuštali referendume o pravima manjina, ostat će bez ijednog prava", podcrtao je razloge nužnih promjena premijer Zoran Milanović. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo