IZGLEDA KAO ZATVOR / Najljepši trg starog Zagreba postao je 'Zabranjeni grad': Skandalozno! Jeste li primijetili u što su političari pretvorili ovo mjesto?

Političari su prešutno pretvorili povijesni trg u privatno elitno parkiralište gdje obični smrtnici ne smiju prići

24.3.2023.
9:37
VOYO logo

Prošla su točno 893 dana otkako su građani zadnji put mogli slobodno prošetati Markovim trgom. Zabrana približavanja zgradama Vlade i Sabora na snazi je otkad je Danijel Bezuk iz Kalašnjikova pucao po Banskim dvorima i ranio policajca. Od tada je trg ograđen željeznim barijerama, a prostor po kojem su se prije šetali turisti postao je elitno parkiralište. Markov trg je nedostupan čak i ljudima koji žive u blizini, bez da itko zna zašto i do kada, najavila je Mojmira Pastorčić prilog o Markovu trgu na RTL Direktu.

Najljepši trg starog Zagreba postao je "Zabranjeni grad". Policija je na svakom prilazu, a prolaska nema. Političari su prešutno pretvorili povijesni trg u privatno parkiralište gdje obični smrtnici ne smiju prići, ali zato mjesta za luksuzne limuzine ima napretek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLEDAJTE GA NA SLIKAMA /

Markov trg mogao bi još godinama ostati zatvoren za javnost

Image
GLEDAJTE GA NA SLIKAMA /

Markov trg mogao bi još godinama ostati zatvoren za javnost

'Izgleda kao zatvor, a ne najljepši trg'

Susjedi su bijesni. Viktorija se prije nekoliko godina doselila iz Moskve, živi ulicu pokraj i nije joj jasno zašto svaki dan do dućana mora okolnim putem.

"To nije u redu, to izgleda kao neki zatvor, a to je trg na kojem je najljepša crkva u Hrvatskoj. Meni se to ne sviđa. To je sami centar Hrvatske, ne može tako izgledati", rekla je za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Luka iz Zagreba, koji već pet mjeseci prosvjeduje ispred Vlade i Sabora, nije oduševljen željeznom ogradom.

"Oni se ograđuju, vidite, boje se naroda. Oni se ograđuju, a hrvatski narod nisu teroristi. Oni se boje hrvatskog naroda", poručuje prosvjednik Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsurdno objašnjenje MUP-a

U GONG-u se pitaju zašto je dvije i pol godine kasnije trg i dalje zatvoren. Pitali su MUP je li razina prijetnje i dalje tako visoka, ali odgovor nisu dobili.

"MUP kaže da bi sama informacija o razini stupnja ugroženosti Markova trga mogla ugrozili sigurnost institucija, Vlade i Sabora", kazala je za RTL Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njoj se objašnjenje MUP-a ne čini samo apsurdnim, nego smatra da je odluka opasna za građane, za njihovu slobodu i demokraciju.

Krivi način zaštite dužnosnika

Bivši policajac i stručnjak za sigurnost, Željko Cvrtila, kaže kako nitko ne spori da najviši dužnosnici moraju biti zaštićeni, ali ovo je posve pogrešan način. Ovako postavljen perimetar je beskoristan, a policajci nezaštićeni. Ima puno boljih rješenja, može se postaviti kovanu ogradu uz Vladu, detektor metala i stupiće. Ljudi bi mogli prolaziti, a automobili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo mislili da je to privremeno rješenje. I trebalo je biti privremeno rješenje. Uopće nije jasno zašto mi, tri godine od događaja, imamo situaciju kao da se nešto dogodilo jučer. To nije neka posebna mjera. Naravno da ružno izgleda i ograničava pristup građanima, a posebice turistima", dodao je Cvrtila.

"To baš i nije najbolje rješenje, očito. Nadam se da će promijeniti tu odluku", rekao je Marco iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo