NEKI ĆE BITI U VELIKOM PROBLEMU / Stručnjak objasnio zašto Europa ne može bez ruskog plina: 'Panika bi mogla eksplodirati i cijene bi mogle otići još više u nebo'

Za opskrbu kaže da ne vjeruje da će doći do njezinog zastoja Europskoj uniji. Kaže da poslovni korisnici već sad osjećaju porast cijena

12.10.2021.
10:37
VOYO logo

Gost Direkta bio je novinar specijaliziran za energetiku i kretanje cijena na svjetskim tržištima, Marko Biočina. Za početak je kazao kako se svi nadamo da ova situacija neće biti dugoročna.

''Činjenica je da nisu svi energenti u istoj situaciji, rekao bih ako govorimo o kućanstvima, cijena plina i dobrim dijelom el. energije, taj cjenovni udar je odgođen tamo do proljeća sljedeće godine dok kod naftnih derivata, ta poskupljenja vidimo iz tjedna u tjedan kako rastu i zapravo se kreću sukladno kretanjima cijene nafte na svjetskom tržištu iako ne isključivo prema tome, malo je to kompliciranija priča'', rekao je Biočina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLOBALNA KRIZA ENERGENATA /

Panika na svjetskoj razini: Cijena nafta skočila i iznad 82 dolara, a i plin ruši rekorde; Evo kakve promjene slijede

Image
GLOBALNA KRIZA ENERGENATA /

Panika na svjetskoj razini: Cijena nafta skočila i iznad 82 dolara, a i plin ruši rekorde; Evo kakve promjene slijede

''Plin je već poskupio kad se ukupno gleda pet puta u odnosu na prošlu godinu, recimo da je cijena zaključana do 1.4. sljedeće godine, tad će krenut neka poskupljenja, vidjet ćemo kolika. Prošle godine je bila pandemija pa ne može se usporediti, imali smo povijesno niske cijene. U usporedbi s 2019. godinom to je negdje tri puta skuplji plin'', kazao je.

Biočina smatra da smo više manje mirni kada je u pitanju opskrba. ''Ovi scenariji koje gledamo u drugim državama, nedostatke, ne vjerujem da će se to dogoditi u Europskoj uniji, ali činjenica je da će cijene rasti. Nemojmo zaboraviti, kada govorimo da smo mirni, mirna su kućanstva kao socijalna kategorija. Što se tiče industrije, poslovnih korisnika, oni već osjećaju porast cijena'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se generalno plin kupuje unaprijed i ljeti kada je cijena niža, Biočina vjeruje da je dobar dio distributera kupio plin prije početka jeseni kad su cijene otišle naglo gore, no oni koji nisu, bit će u velikom problemu.

Europa ne može bez ruskog plina

Za opskrbu kaže da ne vjeruje da će doći do njezinog zastoja Europskoj uniji. Kaže da poslovni korisnici već sad osjećaju porast cijena. Europa ne može bez ruskog plina, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To treba jasno reći, Europa uvozi negdje 86 posto plina, od toga je 44 posto ruskog. Međutim ni Rusija ne može bez tih prihoda koje ostvaruje i za dobar dio svog plina nema ga kome drugom prodati osim Europi. 19.10. je trenutak kad se zakupljuju tranzitni kapaciteti preko Ukrajine, i tada će se vidjeti ima li Rusija zaista namjeru povećati isporuke i koliko. Ako da, očekujem da će to smiriti paniku, a ako ne zakupi dodatne kapacitete, panika bi mogla eksplodirati i cijene bi mogle otići još više u nebo'', smatra Biočina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo